Посланикът на САЩ в Прищина Грег Делауие заяви късно снощи,

...
Посланикът на САЩ в Прищина Грег Делауие заяви късно снощи,
Коментари Харесай

САЩ заговориха за подялба на Косово

Посланикът на Съединени американски щати в Прищина Грег Делауие съобщи късно нощес, че решението за възможна делба на Косово сред Белград и Прищина зависи от двете страни, предава белградското радио „ Б92 “, представено от " Фокус ".

Заявлението опонира на предходните американски позиции, разяснява сръбската медия, когато от Вашингтон смятаха вероятно делене на най-младата балканска страна за рискова алтернатива.
Делуие взе присъединяване в предаването „ Рубикон “ на прищинската телевизия KTV и не загатна алените линии на Вашингтон за разделянето на Косово, както направи през декември. Той съобщи също, че поддръжката на Съединени американски щати за независимостта на Прищина е „ непоколебима и ще продължи “.
Попитан дали отхвърля подялбата на страната, американският посланик отговори:
„ Казвам, че няма да приказвам какви ще са детайлите от окончателното съглашение, нито ще приказвам за това, кой би трябвало да води договарянията в Брюксел, нито пък за спомагателни елементи, като каква в коя стая би трябвало да се водят или формата на масата. Най-вече мисля, че тук изпреварваме полемиката, която фактически би трябвало да водим тук и считам, че косовските политически партии би трябвало да вземат по-дейно присъединяване в този развой. Всички би трябвало да влязат в играта и да обсъдят тези неща “, съобщи Делауие.

„ Косово би трябвало да дефинира какви са задачите му и да се опита да реализира някакъв консенсус за тези цели и точно върху това съм концентриран сега “, акцентира американският посланик.

На въпрос какви би трябвало да бъдат алените линии от страна на Косово в разговора със Сърбия, дипломатът отговори:
„ Не мисля, че е добре да приказвам толкоз доста за червени линии, това си зависи от Косово. Мисля, че това е неповторим миг в историята на страната, когато тя може да помогне за определянето на бъдещето на страната, на кососките деца и тя би трябвало да остави настрани нервите, напрежението и несъгласията, които характеризират връзките сред Косово и Сърбия през последните няколко години. Мисля, че е значимо да се фокусирате върху това, по какъв начин да извършите по-добро бъдещето за всички жители на Косово, както и за жителите на Сърбия и да намерите метод да постигнете нормализацията, за която работите от толкоз доста време “, заключи Делауие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР