Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли определи последните санкции

...
Посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли определи последните санкции
Коментари Харесай

Какво е новото в последните санкции срещу Северна Корея?

Посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли дефинира последните наказания на Организация на обединените нации против Северна Корея като " най-строгите наказания върху която и да е страна в границите на потомство ". Но даже това не значи, че ограниченията, утвърдени единомислещо от Съвета за сигурност в събота, ще спрат нуклеарната и ракетна стратегия на Пхенян, нито че ще накарат КНДР да се върне към масата за договаряния. На Северна Корея от години са наложени обособени наказания от Съединени американски щати, както и 6 предходни серии наказания от Организация на обединените нации, които не са трансформирали дълготрайното държание на Пхенян.

Новите наказания постановат цялостна възбрана върху огромна част от износа на Северна Корея, в това число на въглища, желязо и желязна руда, олово и оловна руда, и морски артикули. Забранява се също основаването на нови взаимни предприятия с КНДР и спомагателни вложения във към този момент съществуващите. Санкциите плануват също заледяване на активите и възбрана за пътешестване на 13 физически лица и предприятия, свързани с нуклеарната и ракетната стратегия на Пхенян. Според прогнози на Съединени американски щати, новите наказания ще костват на Северна Корея към 1 милиард $ годишно – към една трета от годишния ѝ експорт. Важното в тази ситуация е, че Китай, който е основният политически съдружник и търговски сътрудник на Северна Корея, гласоподава " за " глобите, препоръчани от Съединени американски щати в отговор на двата теста на междуконтинентални балистични ракети от предишния месец

 Какво е новото в последните наказания против Северна Корея?
© KCNA

Последните наказания може да създадат живота на севернокорейците малко по-труден, само че надали ще имат дълготрайни последици за режима на Ким Чен Ун. Неговият дядо, който основава Северна Корея, и татко му след него, ръководят страната по време на война, икономическа и политическа изолираност, наказания, и апетит десетилетия наред. Семейството към момента е почитано в Северна Корея, и самият Ким Чен Ун е доста известен.

Малко евентуално е последните наказания да попречват нуклеарната и ракетна стратегия или да накарат режима да се върне към договарянията. Както южнокорейският вестник " Чосун Илбо " – който е остро сериозен към Севера – написа, глобите не включват доставките на недопечен нефт от Русия и Китай – а калкулации демонстрират, че Китай изнася в Северна Корея към 500 хиляди тона недопечен нефт годишно на мощно занижени цени. Санкциите също разрешават на режима да продължи да печели твърда валута от служащите си в чужбина, въпреки че новите ограничения пречат на Пхенян да усилва техния брой. Според Организация на обединените нации севернокорейските служащи в чужбина печелят за страната повече от 2 милиарда $ годишно.

Северна Корея е подложена от години на строги интернационалните наказания, и е намерила способи да ги заобикаля. Както " Ройтерс " разяснява, севернокорейските морски артикули, чиито експорт е напълно неразрешен в последните наказания, от години се продават в страни, които към този момент са забранили продуктите – на етикетите им просто написа, че са от Китай. Новата резолюция не включва и ограничения, които да попречат на Китай или която и да е друга страна, която желае да подкрепи режима, просто да употребява други артикули, с цел да търгува с Пхенян.

Бившият дипломат на Съединени американски щати в Организация на обединените нации за специфични политически каузи Дейвид Пресман ми сподели, че Северна Корея е " развила много комплицирани способи в опитите си да заобиколи глобите ". В същото време обаче добави, че " на тях не им се постанова да работят изключително доста, тъй като не престават в съседство да имат държавно управление, което е готово да работи с тях ".

Пресман назова новата резолюция " значима и нужна стъпка ", само че добави, че глобите са " скромни " в подтекста на двата теста на междуконтинентални балистични ракети. Според него тази резолюция, както и тези преди нея, ще могат да трансформират държанието на Северна Корея само, в случай че Китай прецизно я съблюдава. За образец той даде последователното изменяне на езика, употребен в възбраните за експорт на въглища в по-ранните резолюции на Организация на обединените нации

 Снимка на последният опит на междуконтинентална балистична ракета, публикувана от държавната новинарска организация на Северна Корея.
© KCNA

Снимка на последният опит на междуконтинентална балистична ракета, публикувана от държавната новинарска организация на Северна Корея.

Той съобщи, че предходна резолюция на Организация на обединените нации е забранявала износа на въглища от Северна Корея, само че е включвала изключение по филантропични аргументи. Последваща версия добавила таван на количеството въглища, които влизали в филантропичното изключение, " тъй като китайците продължаваха да злоупотребяват с него ".

" А в този момент стигнахме до чиста възбрана ", сподели Пресман, говорейки за последната резолюция. " Изобщо не е ясно, че просто потреблението на по-строг език или стягането на ограниченията ще промени държанието на китайците ".

Въпреки натиска от администрацията на Тръмп, Пекин не е засилил своя напън към Пхенян, потвърждавайки, че въздействието му върху Ким Чен Ун е лимитирано. Макар че това може да е правилно, също толкоз правилно е, че Китай се опасява, че рухването на севернокорейския режим ще докара освен до политическа неустойчивост на неговия предел, само че и до цялостното му заобикаляне от страни, които възразяват на въздействието му в района.

В понеделник на среща на върха във Филипините, севернокорейският външен министър Ри Йонг Хо съобщи, че страната няма да беседва със Съединени американски щати, в случай че администрацията на Тръмп не спре своята " враждебна " политика към нея. По-рано през същия ден външният министър на Съединени американски щати Рекс Тилърсън сподели, че договаряния със Северна Корея са вероятни, в случай че страната " спре тези изстрелвания на ракети ". Северна Корея твърди, че нуклеарната и ракетната ѝ стратегия е напълно отбранителна, и че военолюбивите думи на Вашингтон значат, че Пхенян е прав да преследва нуклеарните оръжия.

Южнокорейският президент Мун Джей-ин, който избира стоплянето на връзките с Пхенян, е разговарял в понеделник с Тръмп, и е повторил, че " Южна Корея в никакъв случай не може да разреши още веднъж да избухне война на корейския полуостров ". В изказване на Белия дом се споделя, че двамата водачи " утвърдиха, че Северна Корея съставлява огромна и растяща директна опасност ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР