Посланикът на Сърбия в София Желко Йович бе извикан днес

...
Посланикът на Сърбия в София Желко Йович бе извикан днес
Коментари Харесай

Външно привика посланика на Сърбия заради действия на сръбските власти срещу Едвин Сугарев

Посланикът на Сърбия в София Желко Йович бе извикан през днешния ден в Министерството на външните работи (МВнР) от генералния шеф „ Европейски въпроси “ Йордан Първанов, оповестиха от министерството.

Поводът бе недопускането на 8 ноември 2023 година на територията на Сърбия на изтъкнатия българския интелектуалец и държавник Едвин Сугарев от сръбските гранични управляващи, както и конфискуването от страна на локалните органи на реда на негови книги от българския Културно-информационен център в Босилеград.

От българска страна бе изразен безапелационен митинг и мощно безпокойствие във връзка враждебните дейности на сръбските управляващи към българския интелектуалец, необятно прочут и в Република Сърбия като някогашен общоприет консул в Ниш, който не е бил позволен на сръбска територия. Обвиненията към българския държавник и неговото творчество са неуместни. Неговите произведения по никакъв метод не могат да са свързани с „ разпалване на междуетническа непоносимост “, показват от външното ни министерство.

Обвинения са отправени и към законно записания на територията на Република Сърбия КИЦ в Босилеград и неговите чиновници. Тези с нищо непредизвикани и с нищо неоправдани дейности нямат място в актуалните българо-сръбски връзки, които желаеме да градим взаимно, декларират от Министерство на външните работи. От сръбския дипломат е поискано пояснение и опрощение.

Йордан Първанов изрази очакване в незабавен порядък да бъде получено копие от правосъдното решение за подхванатите дейности от сръбската полиция в Босилеград, както и за недопускането на Едвин Сугарев на сръбска територия.

Първанов изрази удивление и отчаяние от обстоятелството, че горните дейности на сръбските правосъдни и полицейски органи, уронващи достолепието на Сугарев и чиновниците на българския Културно-информационен център в Босилеград, са осъществени в деня, когато Европейската комисия разгласи годишния Пакет разширение.

Той акцентира, че спазването на правата на индивида и в частност обезпечаването на опция за независимост на изложение са основни условия в процеса на европейска интеграция, осведомят от Министерство на външните работи.

Вчера, в деня на Западните околности, полицейска интервенция провали авансово плануваното показване в Босилеград на книгата „ Елегия за краището ”, чийто създател е българският публицист, журналист и посланик Едвин Сугарев.

Както към този момент Българска телеграфна агенция заяви по-рано, денем група цивилни служители на реда и инспектори от община Сурдулица направиха обиск на пространствата на Културно-информационния център (КИЦ) „ Босилеград ”. Акцията се организира по разпореждане на Висшия съд от град Враня. След обиска краткотрайно бяха конфискувани всичките 23 книги на Едвин Сугарев, които се намираха в офисите на сдружението.

Самият създател Едвин Сугарев беше арестуван за близо два часа от полицайските чиновници на Граничния пункт „ Рибарци ” и не беше позволен на територията на Сърбия. На митницато по този мотив дойде и българският консул Петър Дънов, който обаче не съумя да повлияе за допускането на Сугарев на територията на страната.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР