Посланикът на Сърбия у нас Радко Влайков ще бъде привикан

...
Посланикът на Сърбия у нас Радко Влайков ще бъде привикан
Коментари Харесай

Сръбският посланик у нас ще се обяснява във Външно заради думи на Дачич

Посланикът на Сърбия у нас Радко Влайков ще бъде привикан в понеделник в Министерството на външните работи по предписание на Екатерина Захариева. Повод за изключителната среща са рекомендациите, които сръбският външен министър Ивица Дачич си разреши да насочи с висок звук по адрес на българския министър председател Бойко Борисов по отношение на Косово и Европейския съюз.

Влайков ще би трябвало да се изяснява поради изказването на своя шеф Ивица Дачич, който е бил предизвикан от думите на Борисов през вчерашния ден на форума за Западните Балкани в Познан. " В момента, в който се вземе даден пост, последното, на което имаш право, е да защитаваш националния си интерес, а би трябвало да защитаваш интереса на целия Европейски Съюз. Така че, с цялото ми почитание, само че в случай че той стане – това, че Испания не признава Косово, не значи, че другите, които сме го признали, нали, все едно неговото мнение ще е меродавно… ".

Това съобщи българският министър председател в отговор на въпроса на БНР за това по какъв начин ще се отрази на евроинтеграцията на Балканите номинирането на испанеца Жозеп Борел за висш представител на Европейски Съюз за външната политика, при изискване, че Испания не признава независимостта на Косово.

По-късно сръбският външен министър Ивица Дачич съобщи, че позицията на Европейския съюз не е, че Косово е без значение, и българският министър председател Бойко Борисов, който твърди, че е, би трябвало да се преценява с това.

" Бойко, дано ти кажа нещо: позицията на Европейския съюз не е, че Косово е самостоятелна страна! Ти, Бойко, би трябвало да зачиташ позицията на Европейския съюз, а не да държиш лекции на Борел! Какво значи това безсрамие? На какво наподобява това!? До тук ми пристигна към този момент. Да не приказваме, че преди няколко месеца получи и орден от нас! ", по този начин Дачич насочи острите си нападки към българския министър председател.

Гърция, Кипър, Румъния, Испания и Словакия не признават Косово за самостоятелна страна. България и още 23 страни-членки на Европейски Съюз са признали косовската самостоятелност, а Европейски Съюз е медиатор в разговора за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР