Посланикът на Руската федерация в Република България Елеонора Митрофанова бе

...
Посланикът на Руската федерация в Република България Елеонора Митрофанова бе
Коментари Харесай

Заради смъртта на Навални: МВнР извика на среща посланика на Руската федерация

Посланикът на Руската федерация в Република България Елеонора Митрофанова бе извикана на среща в Министерството на външните работи /МВнР/ във връзка. На срещата се яви Валентин Солодкин , краткотрайно ръководещ посолството. Пред него бе изработен демарш , с който се показва възмущението на българската страна от гибелта на съветския опозиционния водач Алексей Навални на 16 февруари 2024 година в наказателната колония в Сибир, където бе незаслужено изпратен, оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.

От българска страна бе насочен апел управляващите в Москва да проведат неотложно оптимално транспарантно , задълбочено и обективно следствие , в това число с ангажирането на самостоятелна интернационална комисия , и да изяснят всички условия, свързани със гибелта на Навални. Изразено бе очакване в най-кратък период отговорните лица да бъдат подведени под наказателна отговорност. Отправен бе зов тленните остатъци на Навални да бъдат неотложно предадени на фамилията, което да бъде свободно да провежда погребална гала.

Българската страна прикани настоятелно за незабавното и абсолютно освобождение на всички други политически пандизчии , в това число на Юрий Дмитриев, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Алексей Горинов, Лилия Чанишева, Ксения Фадеева, Александра Скочиленко и Иван Сафронов, както и правозащитници, публицисти и антивоенни деятели, случайно арестувани за спокойно практикуване на човешките им права и опълчване на водената от Русия експанзия против Украйна.

Изразена бе угриженост по отношение на изискванията им на задържане и бе припомнено на съветските управляващи, че възбраната на изтезанията е безспорна съгласно интернационалното право.

От българска страна бе изразено надълбоко безпокойствие от неотслабващите систематични репресии против съветското гражданско общество, демократични сили, политическа съпротива и сериозните гласове в Руската федерация и отвън нея, и бе декларирана непоколебимата съпричастност на България към тях.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР