Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова положи цветя на

...
Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова положи цветя на
Коментари Харесай

Руският посланик положи цветя на паметника Шипка ден преди Трети март

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова постави цветя на Паметника на връх Шипка, ден преди честването на националния ни празник Трети март.

Дипломатката се качи на Шипка през днешния ден, давайки по този метод знак, че няма да се появи на формалната дата наред с родните ни политици.

Утре на Шипка се чака да дойде министър председателят Кирил Петков.

Това пък значи, че президентът Румен Радев няма да взе участие в тържествата на върха.

Митрофанова постави цветя на Паметника на Свободата -мемориал, повдигнат в памет на починалите в Руско-турската война от 1877. На церемонията присъстваше ръководителят на Руския дом в София, ръководителят на представителството на Росотрудничество в България Олга Широкова.

Снимките на посланичката на Шипка дадоха мотив за догатки, че Митрофанова може да е предпочела да уважи починалите в руско-турската война, като заобикаля среща с премиера Кирил Петков поради войната в Украйна.

Заради съветската военна инвазия в Украйна общественици желаеха да бъдат бойкотирани тържествата за Трети март, а партии и неправителствени организации настояха България да изгони съветския дипломат Елеонора Митрофанова.

Европосланиците пък се заканиха да бойкотират дипломатката на тържествената заря-проверка на следващия ден в столицата.

Преди дни в наличието на посланика на Украйна Виталий Москаленко, посланиците на страните от Европейския съюз в България се събраха в резиденцията на Франция, която сега ръководи Европейски Съюз, с цел да изразят своята единомислеща взаимност с Украйна. Всички те държаха флага на Украйна.

" Трети март би трябвало да бъде маркиран, само че по допустимо най-минорен метод, без фойерверки, тъй като те са над Украйна. Празникът не би трябвало да бъде орязван от историята, тъй като посредством него се връщаме на картата на света ", съобщи историкът проф. Пламен Петров..

" Трети март не може да откри единодушието на нацията. Той не сплотява, а разделя нацията. Този ден би трябвало да остане като ден за размисъл за починалите хора. Не мисля, че има изменничество, в случай че се мисли за нов народен празник ", уточни още проф. Павлов.

Партията на някогашния здравен министър Петър Москов " Консервативно обединяване на десницата " (КОД) изиска държавното управление да анулира тазгодишното честване на 3 март поради нашествието на Русия в Украйна. Заради обичайните венци и речи в символ на признателност към съветските войски, чиито наследници през днешния ден водят нападателна война в Украйна, се надигнаха голям брой гласове празникът да не се означи, или най-малко да не протече по нормалния метод.

Председателят на Народното събрание Никола Минчев уточни: " Не е редно да бойкотираме националния си празник 3 март, само че не е и подходящо да се показва такава гореща признателност на освободителите, каквато сме виждали през годините. "

Вицепремиерът Корнелия Нинова, водач на Българска социалистическа партия, съобщи, че от левицата приканват да не се употребяват актуалните събития и протичащото се в този момент, с цел да се отхвърляме и зачертаваме историята си. Тя уточни, че на Трети март в Руско-турската освободителна война, с изключение на руснаци са взели участие още украинци, финландци и други.

Мнението на Огнян Минчев е: " На този стадий Трети март остава към момента български народен празник и той не може да не бъде честван като формален празник. Но формалните тържества, свързани с Трети март като народен празник, би трябвало да носят акцент върху това, че за свободата на България са починали хиляди съветски, украински, финландски и други бойци. И че Руската империя не носи монополната заслуга за това което се е случило в процеса на освобождението на България. И че българската признателност би трябвало да бъде ориентирана към всички тези, които са изгубили живота си или са положили изключителни старания за българското избавление - руси, украинци, финландци и други ".

Историкът Светослав Живков е безапелационен: " Трети март би трябвало да бъде маркиран по формалния ред - с тържествена заря инспекция на площад " Народно заседание ". В никакъв случай не трябва да се позволява даже прикрита агитация на Путиновия режим под маската на русофилството. Съзнавам, че е мъчно да се избегнат всевъзможни сходни форми, поради, че в честването се включват неправителствени организации и обособени жители ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР