Посланикът на Иран в Азербайджан Сейид Абас Мусави е бил

...
Посланикът на Иран в Азербайджан Сейид Абас Мусави е бил
Коментари Харесай

Азербайджан експулсира четирима ирански дипломати

Посланикът на Иран в Азербайджан Сейид Абас Мусави е бил извикан през днешния ден в азербайджанското външно министерство, заяви локалният информативен портал „ Репорт ”.

По време на срещата пред посланика на Иран е било изразено уверено неодобрение от провокативните дейности, които напоследък има страната му по отношение на Азербайджан.

Посланикът е бил осведомен, че четирима чиновници на посолството са оповестени от държавното управление за „ личност нон грата ” поради дейности, несъответстващи на дипломатическия им статут и влизащи в несъгласие с Виенската спогодба за дипломатически връзки.

Служителите имат разполагаем 48 часа да изоставен Азербайджан, се споделя още в известието.

По-рано през днешния ден Азербайджан арестува шестима мъже, които, съгласно Баку, са свързани с иранските секрети служби и са подготвяли прелом в каспийската страна.

Отношенията сред прилежащите страни от дълго време са обтегнати, като Азербайджан е непосредствен съдружник на историческия противник на Иран - Турция.

Арестите бяха осъществени след месеци на дипломатическо напрежение.

Баку съобщи, че шестимата азербайджански жители са били " вербувани от иранските секрети служби за дестабилизиране на обстановката в страната ".

Съобщението за арестите беше направено в взаимно изказване на министерството на вътрешните работи, държавната работа за сигурност и прокуратурата.

Групата е възнамерявала " основаването на " отряд за опозиция ", чиято цел е установяването на шериатска страна в Азербайджан посредством въоръжени вълнения и принудително събаряне на конституционния ред в страната ", се споделя в изнесената информация.

Разследващите органи упрекват арестуваните, че са " ангажирани с проиранска агитация на набожен радикализъм, изпълнявайки поръчки от чужбина за подкопаване на традициите на приемливост в Азербайджан ".

Според Баку те пропагандират коренен ислям, като употребяват пари от облаги от опиати.

През януари Азербайджан прекрати работата на посолството си в Иран, дни откакто въоръжен мъж нахлу в задачата, умъртви един охранител и рани други двама.

Баку твърди, че зад нападението стоят тайните служби на Техеран. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР