Посланика на Украйна в ЕС - Всеволод Чентсов, говори специално

...
Посланика на Украйна в ЕС - Всеволод Чентсов, говори специално
Коментари Харесай

Посланикът на Украйна в ЕС пред bTV: Украинците са обединени и готови да се борят


Посланика на Украйна в Европейски Съюз - Всеволод Чентсов, приказва особено пред „ 120 минути “ от Брюксел.

- Ваше Превъзходителство, по какъв начин живеят украинците през днешния ден, близо година след началото на нашествието и войната?

- Украинците се усещат обединени, мощни, подготвени са да се борят. За нашата нация това е миг от значително значение – през днешния ден, Русия изправя пред екзистенциална опасност освен Украйна, само че и цяла Европа, целия цивилизован свят. Ние усещаме, че отбраняваме освен Украйна, само че и Европа от тази експанзия и непредизвикана война.

- От какво се нуждаят най-вече сега украинските жители?

- Нуждаем се от помощ и поддръжка в най-общ смисъл. Преди всичко, имаме потребност от морална поддръжка и чувство за единение с нашите другари и сътрудници. Смятам, че сме съумели да опазим това единение, макар всички опити на Руската федерация да се показа тази война като смислена, като война на Изтока против Запада, на Русия против НАТО – опитите са несполучливи. Много е значимо всички да схванат, че това е нападателна война на клептократския режим против демокрацията. Хората могат да създадат доста явен избор дали са на страната на положителното или на злото. Много е значимо да се усещаме обединени, да разбираме защо се борим и хората в Европейски Съюз и в другите страни да знаят защо става дума, да нямат илюзии за това каква е Русия през днешния ден и каква опасност съставлява.
Снимка: btvnovinite.bg

- Защо настоявате за спомагателни доставки на оръжия от Европа толкоз упорито сега? Наистина ли очаквате нова атака напролет да вземем за пример?

- Нуждаем се от оръжия, тъй като Русия още има превъзходство във връзка с потенциала, качествата и ресурсите за нахлуване над Украйна. Всеки ден виждате по какъв начин ни атакуват с ракетни обстрели с ирански дронове. Водят доста цинична и прикрита война, като се прицелват в цивилни. Същевременно се пробват да ни притискат и на бойното поле, и би трябвало освен да пазиме нашата позиция, само че и да отвърнем на удара, да освобождаваме районите, които Русия е превзела, украинските територии. Русия схваща единствено един език – езикът на войната, на силата. Въпреки всички изявления от сорта " Да не ги предизвикваме ", " Да се опитаме да преговаряме ", " Да се опитаме да стабилизираме ", считам, че тези изявления и оферти са рискови.
Все по-малко опити има да ни тласкат към такива договаряния, което е добре, тъй като хората схващат, че в случай че сме единни и мощни, Русия ще разбере, ще спре и ще отстъпи. Както стана с нуклеарните закани – помните реториката, че могат да използват…

- За АЕЦ " Запорожие " , да…

- Именно, " Запорожие ", само че и намеците, че могат да употребяват нуклеарни оръжия против Украйна. След което нашите сътрудници, в това число неутралните страни като Китай и Индия, ясно демонстрираха на Русия, че е невероятно да се приказва и мисли за потребление на нуклеарни оръжия, и по този начин те стопираха. Какво сочи това? Че в случай че сте единни, мощни, в случай че покажете силата си и схванат, че ще изгубят, имате опция да ги биете.

- Вече имате „ да “ за немски танкове, шведски артилерийски системи, оръжия от Франция и Италия, само че казвате, че се нуждаете и от самолети. Защо?

- Нуждаем се от всичко. Споменахте, че най-сетне имаше това решение да ни бъдат предоставени танкове, само че в случай че искаш да се отбраняваш и да освободиш териториите си, ще се нуждаеш от всичко допустимо, в това число самолети, с цел да защитиш небето, само че и да подкрепиш сухопътните си сили. Все още, както и с други типове оръжия, Русия има повече мощ във въздуха. Трябва да балансираме обстановката, да изравним силите.

- Европейски Съюз наподобява обединен, когато приказва от Брюксел, от Европ арламента или Комисията, само че обособените държави-членки, някои от тях, работят малко по-различно. Какво бихте споделили на всички тези политици , да вземем за пример в моята страна, които настояват, че изпращането на оръжия на Украйна е като да се опитваме да " гасим пожар с бензин "?

- Бих им предложил да погледнат деликатно какво се случи от 24 февруари предходната година до момента. Помните първите дни, първата седмица на съветската инвазия. Тези изявления тогава, че ще завладяват Киев за 2, 3, 5 дни – незабавно щом Украйна сподели дарба да се отбранява, да ги оттласне от Киев до Чернигов, а след това да освободи регионите към Харков и Херсон, нашите съдружници и другари схванаха, че оказват помощ на Украйна да се отбрани. Това е единственият метод да се спре Русия. Не да се удължава този, простете, " ловджийски сезон " за Русия, оставяйки Украйна окървавена и страдаща, а да се укрепят нашите качества. Бих споделил на тези политици да не се опасяват, да погледнат украинския народ. Те са смели, тъй като схващат, че е допустимо да се борят даже против по-голям и по-силен агресор. Ако сме обединени и имаме другари и съдружници до нас, ще оцелеем и ще надделеем.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР