Посланик на инициатива е българският евродепутат Момчил Неков Българските предприемачи

...
Посланик на инициатива е българският евродепутат Момчил Неков Българските предприемачи
Коментари Харесай

Български предприемачи подаряват уникален софтуер на Европейския парламент

Посланик на самодейност е българският евродепутат Момчил Неков

Българските бизнесмени Даниел Георгиев, Стефан Кръстев и Васил Альошин взеха решение да подарят два неповторими софтуера на всички евродепутати и чиновници на Европейския парламент. Посланик на самодейността ще стане българският евродепутат Момчил Неков. Тази вест беше оповестена по време на кръгла маса отдадена на общественото предприемачество, която се организира в Европейския парламент под патронажа на евродепутата-социалист.

„ Въпреки неподходящата икономическа среда, в България през днешния ден има от ден на ден млади и изобретателни хора, които се занимават с предприемачество. Те би трябвало да бъдат насърчавани и подтиквани " съобщи Момчил Неков.

Гвоздеят на събитието бяха два плана на млади български бизнесмени, които получиха популярност и отвън рамките на България. Първият план съставлява новаторски програмен продукт, който се назовава Vision и е ориентиран към хора с цветна слепота. Уникалността му идва от това, че разрешава на хора с далтонизъм да виждат цветове и нюанси в действително време.

Изобретението е дело на българите Даниел Георгиев, Стефан Кръстев и Васил Альошин. Според Стефан Кръстев, който е координатор на стратегическите партньорства на компанията Vision Technology, софтуерът може да има положително обществено влияние в стратегически браншове като образованието и опазването на здравето.

Вторият план се назовава Iris и е дело на един от най-известните български програмисти - Даниел Георгиев. Става въпрос за софтуерна стратегия, която защищава очите при работата с компютър и разнообразни смарт устройства. Талантливият българин разяснява, че сега работи и по създаването на програмен продукт за слепи хора. Неговата цел ще е да оказва помощ на слепи хора да четат по-лесно учебници и да вземат решение матури.

В полемиката взе присъединяване и Любомир Колевски, който работи в учебно заведение за деца с нарушено зрение „ Луи Брайл " в София. Той изясни пред аудиторията изгодите от потреблението на Vision и Iris при всекидневната работа със своите възпитаници. Гости на събитието бяха и посланикът на България в Белгия Мая Добрева, професор Николай Денчев от Свободния университет в Брюксел и Патрик Клайн от Европейската комисия.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР