Посланието, че Европейската комисия ще действа бързо и ще мобилизира

...
Посланието, че Европейската комисия ще действа бързо и ще мобилизира
Коментари Харесай

Гърция ще получи 2,2 млрд. евро от ЕС за възстановяване след пожарите и наводненията

Посланието, че Европейската комисия ще работи бързо и ще активизира всичките си налични запаси, с цел да поддържа Гърция, беше изпратено от Урсула фон дер Лайен в взаимното й изказване с гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис след срещата им в Страсбург, заяви " Катимерини ".
Фон дер Лайен приказва за пет източника на финансиране за Гърция, като разгласи, че на страната ще бъдат дадени общо 2,2 милиарда евро за справяне с следствията от бурята " Даниел ".
„ Никога не сме виждали толкоз огромни бедствия. Изображенията от Кардица са доста тъжни. Скърбим за изгубените животи. Европа е до Гърция и гърците “, сподели ръководителят на Комисията, като акцентира, че  е нужна бърза и незабавна помощ и ще бъдат мобилизирани всички вероятни запаси в тази тенденция ".
След като изясни кои са  5-те източника, от които ще бъдат обезпечени средствата за поддръжка, Фон дер Лайен се спря на основаването на взаимна оперативна група, която незабавно ще стартира да работи.
" Ще използваме средства от предходния интервал, които не са били изразходвани от Кохезионните фондове “, добави тя.
„ Вторият източник е Европейският фонд за поддръжка, към който ще насочим средства “, добави Фон дер Лайен. „ Третият източник се отнася до фондовете от Общата селскостопанска политика. Трябва да разгледаме и новата стратегия. Тези пари ще възстановят горите и селската инфраструктура. Европейски Съюз ще бъде до вас с запаси от Фонда за възобновяване (400 милиона евро). Ще има и запаси от програмата Next Generation 2 “.
„ Европа е до слабите и желая да знаете, че ние ще бъдем до вас “, добави Фон дер Лайен, като означи, че солидарността е била тематиката на предшестващата я среща с присъединяване на гръцки министри и еврокомисари.
От своя страна министър председателят Мицотакис дефинира срещата като " градивна " и благодари за бързата реакция.
„ Подчертавам сериозността на обстановката. Претърпяхме две огромни бедствия, каквито не бяхме виждали до момента “, добави Мицотакис.
„ Икономиката е в добра форма и ние сме в положение да отговорим на доста непосредствени потребности, без да се отклоняваме от бюджетните цели, които имаме. Европейският съюз да покаже оптималната поддръжка и еластичност, с цел да поддържа Гърция както в кратковременен, по този начин и в средносрочен проект “, означи още министър председателят.
Той сподели, че има европейски средства, които не са усвоени и хората ще получат част от тази поддръжка през идващите седмици.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР