Посланичката на Русия Елеонора Митрофанова отново коментира вземането на управленски

...
Посланичката на Русия Елеонора Митрофанова отново коментира вземането на управленски
Коментари Харесай

Митрофанова пак се зае с вътрешните ни работи – министър Николов бил съгласен да плащаме газа с рубли, но го разубедили

Посланичката на Русия Елеонора Митрофанова още веднъж разяснява вземането на управнически решения у нас по метод, нарушаващ кодекса за държание на дипломатите. В изявление за телевизионния канал „ Россия 24 “ тя упреква „ Булгаргаз “ и българското държавно управление за прекъсването на съветските газови доставки, като им вменява предумишленост.

" Ситуацията в българската енергийна сфера е доста комплицирана. През последните два месеца цените на газ са се покачили с 87%. Тази година те няма да получат огромен размер газ – даже предвид на това, че са подписани съглашения с Азербайджан, който може да достави към 900 млн куб м газ при потребностите от 3,2 млрд куб. м. Да, Съединени американски щати доставят полутечен газ, само че по какъв начин той да се разтоварва? Турция го купува, и дружно с нашия газ, само че за други пари, той потегля към България

Тази обстановка доста неприятно се отразява върху бизнеса и самостоятелните стопанства. Мисля, че това е принудило комисията да огледа по-внимателно към това, по какъв начин са се вземали решенията за отвод от съветския газ. Вчера, на 27 юли в Народното събрание на България беше показан отчет за инспекция на събитията, провокирали прекъсване на доставките на природен газ, и процедурата за избиране на различни снабдители. “ – споделя Митрофанова.

Тя си разрешава да разяснява освен елементи от отчета, само че и връзките на страната ни с Европейската комисия:

" Според специалистите, които са анализирали кореспонденцията сред фирмите, Булгаргаз е търсил причина да се откаже от съветския газ, тъй като е имала такава политическа настройка, в случай че си спомняте, през април т.г. Личи, че българското държавно управление е сложило задача пред Булгаргаз да откри всички учредения да не купува съветския газ и да се причисли към общите наказания, макар че 95% газ за вътрешно ползване на България е с генезис Русия. Мисля, че нищо нямало да се случи, в случай че България би обяснила тези условия на Европейската комисия. И въпреки всичко София е направила тази последна стъпка.

В отчета на комисията се отбелязва, че Газпром е удостоверил готовността си да извърши своите отговорности в цялостен размер, в случай че получи от Булгаргаз пари по нова скица. Първата реакция на Министъра на енергетиката на България А.Николов е била следната: „ Абсолютно умерено можем да плащаме в рубли “. След това обаче, наподобява, че са му споделили, че той не бил прав. Като резултат България отхвърли.Искането на Русия да се заплати по нова скица е било употребявано като комфортен предлог да се откаже от съветското „ синьо гориво “. Така се написа в този отчет. В заключението на комисията се акцентира, че по-нататъшните, различни на съветските, доставки на газ са съгласувани от България на доста по-високи цени, а новите контрагенти са определени по доста непрозрачни схеми. Експертите са стигнали до извода, че отчетът би трябвало да бъде препратен в способените органи за по-нататъшно следствие. “

Междувременно в изявление за организация ТАСС Митрофанова съобщи, че се надява идващото българско държавно управление „ да е по-прагматично “.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР