Поскъпването на тока ще излезе ще излезе от параметрите на

...
Поскъпването на тока ще излезе ще излезе от параметрите на
Коментари Харесай

Константин Стаменов: Бизнесът няма да издържи на тези цени на тока

Поскъпването на тока ще излезе ще излезе от параметрите на обществено търпимата цена, предвидиха от КНСБ, а съгласно представителите на бизнеса, промишлеността в България няма да издържи на повишаването.

„ Поскъпването на цените на електрическата енергия е огромен потрес за потребителите, за българските семейства “, разяснява Виолета Иванова - зам.-директор на Института за обществени и синдикални проучвания към КНСБ. Според нея цената на тока ще излезе ще излезе от параметрите на обществено търпимата цена.

„ При тези ниски приходи на българските семейства, тя няма да може да бъде поета и ще нарасне бедността. Енергийната беднотия ще се разгърне в доста по-голям мащаб. Това би довело до предприемане на ограничения, които да лимитират повишаването на цените на тока и до по-големи контролни функционалности на енергийния регулатор “, означи Иванова в предаването „ Тази заран “.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Константин Стаменов – ръководител на УС на Българска федерация на индустриалните енергийни потребители, бизнесът няма да издържи на повишаването на цените на тока.

„ Следва зимен интервал, суматохата към този момент е настанала. Аз то назовавам електроенергийно торнадо, то е превзело Европа “, уточни той.

По думите му би трябвало да се мисли рационално по какъв начин ще се ръководи енергетиката, с цел да си избави стопанската система.

„ Застрашена е цялата стопанска система, железниците ни пратиха писмо, че от 1 октомври подвигат цените – това е кръвоносната система за огромните товари “, изясни Стаменов.

Той предвижда и повишаване на водата. „ Във водата цената на електрическата енергия, която е заложена от КЕВР, е 76 лв., а сега е доста по-висока “, означи специалистът.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Имаме ускорено повишаване на цените на съществени хранителни артикули. Потребителската кошница в края на годината ще нарасне с към 5%. Имаме повишаване на цените на производителите с към 13%, това значи, че в околните месеци ще имаме повишаване на всички останали артикули, тъй като то ще е по веригата “, добави и Виолета Иванова.

Тя заяви, че към 1 600 000 лица живеят под прага на беднотия или изпадат в риск от беднотия.

„ Увеличението на приходите ще бъде изядено от нарастването на цените, освен това на съществени хранителни артикули “, предвижда Иванова. По думите й КНСБ ще упорства от 1 януари минималната работна заплата да бъде 760 лева

Снимка: btvnovinite.bg

Според плановете на КНСБ до 2024 година, когато ще влезем в еврозоната, тя би трябвало да доближи до 500 евро или 1000 лева

„ Бизнесът няма да може да си заплаща сметките за ток, в случай че няма някакви съответни ограничения. През август месец имаше производства в металургията, които стопираха “, сподели още Константин Стаменов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР