Поскъпване на тока ще има, но минимално. Така изглежда към

...
Поскъпване на тока ще има, но минимално. Така изглежда към
Коментари Харесай

КЕВР предлага по-скъп ток от 1 юни, но минимално

Поскъпване на тока ще има, само че минимално. Така наподобява все още обстановката, откакто стана явен отчетът на работната група на КЕВР, с който се разгледаха предложенията на трите ЕРП-та за идващия ценови сезон. Припомняме, че през тази седмица – на 31 май, ще има обществено разискване на отчета, а на 1 юни ще е ясно и окончателното решение.
Най-интересната част от отчета несъмнено касае предложенията на ЧЕЗ . ЕРП-то изиска от 1 юни дневната цена за битови клиенти да стане 19 стотинки на киловатчас, като в този момент е 17 стотинки, а нощната – 14 стотинки, откакто до момента е била 10. Като претекст за това бяха посочени цените, на които сдружението купува нощната сила от НЕК. " ЧЕЗ Електро " продава за битовите клиенти сила по нощна цена под себестойност - цената, по която купува силата от НЕК е 107.71 лева за мегаватчас, а тази, по която продава на битовите клиенти, е 56.96 лева за мегаватчас, оплакаха се от ЕРП-то. Средната цена по това предложение – дневна плюс нощна цена, е 18 стотинки. Всички тези цени са без Данък добавена стойност. Всъщност без да бъде включвана цената на мрежовата услуга, ЧЕЗ желае нощната цена да бъде увеличена от 5 стотинки без Данък добавена стойност на 8 стотинки без Данък добавена стойност т.е. нарастване с 3 стотинки, т.е. над 50%.
Според КЕВР обаче нощната цена на ЧЕЗ следва не да нараства, а да поевтинее – с 2%. За дневната цена комисията е съгласна да има повишаване, само че дребно – 0,1%. Прибавят ли се в сметката и новите планове за цената за транспорт по мрежата, то предстоящото повишаване за клиентите на ЧЕЗ ще е приблизително 1,7% .
ЧЕЗ не е изключение – ЕВН искаше над 21% нарастване на нощната цена, само че от КЕВР заемат същата позиция както и при ЧЕЗ – леко повишаване на дневната цена и поевтиняване на нощната. Общо се чака повишаването за клиентите на ЕВН да е 1,8% . Най-скромно беше настояването за смяна нагоре на " Енерго-про " - 1,69% повишаване на дневната цена и 2,95% на нощната. Експертите на КЕВР обаче оферират 0,4% нарастване на цената на дневната цена и 2,98% поевтиняване на нощната. Когато в сметката обаче влязат предложенията за цените за транспорт по мрежата, то приблизително цената на тока, предлаган от " Енерго-про ", ще стане с 2,6% по-висока .
" Действително някои от поисканите нараствания са стряскащи, аз още веднъж желая да заявявам, че нито бизнеса, нито битовите консуматори имат съображение за съществено терзание, тъй като Комисията ще продължи и тази година да съблюдава своята консервативна политика и да не позволява каквито и да е било внезапни отклонения в цената на електрическата енергия и мрежовите услуги ", разяснява в средата на април ръководителят на КЕВР Иван Иванов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР