Пощенска банка отчете ръст в жилищното кредитиране от 58% за

...
Пощенска банка отчете ръст в жилищното кредитиране от 58% за
Коментари Харесай

Ипотечните кредити в Пощенска банка нарастват с 58% за деветмесечието

Пощенска банка регистрира растеж в жилищното кредитиране от 58% за първите девет месеца на годинатаспрямо същия интервал на 2016 година, се споделя в прессоъбщение на финансовата институция.

Ипотечният й бизнес се развива най-бързо в огромните градове - София, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора, където финансовата институция регистрира двуцифрен растеж, а в Благоевград, Добрич и Велико Търново растежът е даже над 100%.
Нова наклонност на пазара съгласно специалистите на банката е търсенето на заем за покупка на къща - растежът на кредитирането в този сегмент е с 48%. С 26% нараства търсенето на заеми за покупка на жилища в тухлени здания, до момента в който при панелната структура търсенето остава без забележителна смяна.

Средният период на претенции заем е 22 години - без смяна по отношение на предходната година. За сметка на това, междинният размер на заема се усилва с 14% и към септември 2017 година доближава 51 000 евро. По-голямата търсена сума за финансиране се дължи най-много на възходящите продажни цени на парцелите през 2017 година При кандидатстване за заем се резервира водещият дял на мъжете, които са 63% по отношение на 37% дами. При възрастта на кандидатстващите има незначителна разлика сред мъжете, които са приблизително на 38 година, и дамите − приблизително на 40 година
Анализаторите на банката изясняват съживяването на жилищното кредитиране с растежа на стопанската система и на работната заплата и спада на безработицата. Едновременно с това статистиката регистрира нарастване на разрешенията за градеж с 35.4%, а на започнатите нови здания - с 53%. Цените на жилищата също потеглят нагоре като в София междинната пазарна цена към този момент надвишава 1000 евро на кв. м. По-ниски са обаче лихвите - по данни на Българска народна банка междинният лихвен % по новите жилищни заеми се намалява с 0.95 процентни пункта спрямоавгуст 2016 година и доближава до 3.90%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР