Пощальонът (The Good Postman) на българския режисьор Тонислав Христов е

...
Пощальонът (The Good Postman) на българския режисьор Тонислав Христов е
Коментари Харесай

Три български филма са номинирани за Европейските филмови награди

" Пощальонът " (The Good Postman) на българския режисьор Тонислав Христов е измежду шестте кино лентата, номинирани за Европейска кино премия в категорията за писмено кино, оповестява " София филм фест ". Селекцията беше оповестена на фестивала в Севиля през уикенда седмица, откакто стана известно, че българско-белгийската копродукция " Белгийският крал " ще се състезава за най-хубава комедия. Така, дружно с номинацията за дебют за " Безбог " на Ралица Петрова заглавията с българско присъединяване тази година стават три.

Престижните оценки се връчват от Европейската кино академия (EФА), чиито няколко хиляди членове - по прилика с американските оскари - гласоподават и за номинациите. Тази година е трийсетото им юбилейно издание, а церемонията по награждаването ще се състои на 9 декември в Берлин.

 Кадър от
Кадър от " Пощальонът " на Томислав Христов

" Пощальонът " на Тонислав Христов дебютира в състезанието на " Сънданс ", мина и през най-авторитетния фестивал за писмено кино в Европа IDFA в Амстердам. Това е трета номинация за български документален филм на ЕФА след триумфа на Адела Пеева с " Чия е тази ария? " и " Развод по албански ". Българо-финландската копродукция на Тонислав Христов ще се състезава с " Austerlitz " на Сергей Лозница, " Communion " на полската режисьорка Анна Замецка, " La Chana " със сценарист и режисьор Лучия Стойевич и " Stranger In Paradise " на холандеца Гуидо Хендрикс.

" Белгийският крал ", който откри тазгодишния " София филм фест " и в който вземат участие артисти като Валентин Ганев и Нина Николина, е първата българска номинация в комедийната категория.

В най-голямата категория - за европейски филм, конкуренцията е сериозна. " Нелюбов " на Андрей Звягинцев и " 120 удара в минута " на Робен Кампийо (които са номинирани паралелно с германско-българската копродукция " Уестърн " за премиите ЛУКС) ще се състезават с " Другата страна на вярата " на Аки Каурисмаки, On Body And Soul на унгарската режисьорка Илдико Еньеди, спечелил " Златна мечка " в Берлин и " Квадратът " на Рубен Остлунд, притежател на " Златната Палма " от Кан`2017. Същите създатели си оспорват наградата за постановка дружно с Йоргос Лантимос и новият му филм The Killing Of A Sacred Deer.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кино (941)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР