Посетителите в Уестминстърското абатство в Лондон ще могат за пръв

...
Посетителите в Уестминстърското абатство в Лондон ще могат за пръв
Коментари Харесай

Посетителите в Уестминстър ще стъпват боси на мястото, където ще короноват крал Чарлз Трети

Посетителите в Уестминстърското абатство в Лондон ще могат за пръв път да стъпят на точното място, където ще бъде коронован крал Чарлз Трети, само че след церемонията на 6 май. Желаещите да сторят това обаче ще би трябвало да бъдат без обувки, с цел да се опази средновековната мозайка.

От управата на Уестминстърското абатство оповестиха, че тази част от пода на храма, известна като мозайката " Космати ", върху която от 700 години се слага трона за церемониите по интронизирането на монарха, ще може да се види на церемонията за короноването на крал Чарлз Трети. От десетилетия тя бе покривана с килими, тъй като не беше ремонтирана.

Мозайката ще бъде налична за туристически обиколки на малобройни групи след церемонията на 6 май тази година. От посетителите ще се изисква да смъкват обувките си, с цел да се защищити износването и повредата на реставрирания под.

" Стъпването по мозайката и благоговейното чувство да стоиш в центъра на абатството е в действителност необикновено преживяване ", сподели Скот Крадок, началник на звеното за проведени визити в абатството. " Това ще даде на хората опция да изпитат чувството да си на основната сцена на коронацията ".

Сложната мозайка от мрамор, камък, стъкло и метал, ситуирана пред олтара на абатството, е основана по поръчка на крал Хенри Трети при започване на XIII век от италиански майстори и британски зидари.

Оттогава на това място са изпълнявани британските, а след това и английските церемонии за короноване на монарха. Мозайката е била покрита с килими на доста от церемониите, в това число за короноването на кралица Елизабет Втора през 1953 година и на татко ѝ крал Джордж Шести през 1937 година

Смята се, че това е най-добре непокътнатата мозайка отвън Италия на редкия жанр " Космати ", основан от майсторите от италианското семейство Космати. Мозайката в абатството бе възобновена след траяла две години работа по план за консервация, завършила през 2010 година

" Това е неповторимо произведение на изкуството в Уестминстърското абатство, а и във Англия - няма друга такава мозайка в Обединеното кралство ", сподели Ванеса Симеони, основен реакционер на абатството.

Експерти от Уестминстърското абатство ще водят туристическите обиколки в интервала от 15 май до 29 юли.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР