Посетителите ще видят поредица от предмети, които са били откраднати

...
Посетителите ще видят поредица от предмети, които са били откраднати
Коментари Харесай

Изложба Откраднатото оръжие откриват в Историческия музей в Бяла

Посетителите ще видят поредност от предмети, които са били откраднати от ИМ-Бяла през интервала 2008-2013 година След сполучливата работа на Окръжната прокуратура, Окръжната следствена работа, Групово дело БОП и ДАНС тези движими културни полезности са върнати в музея и за пръв път се демонстрират след кражбата им.

Основна част от изложбата е въоръжението на съветската войска през войната 1877-1878 година Всички предмети са с извънредно качество, с фабричния лак на дървените елементи и цялостна оксидация – по този начин както са излезли от военните хранилища на Русия, когато са били предадени за основаването на музея в Бяла и с дребни следи от недобросъвестното отношение на крадците. На първо място това е цялата поредност от пушки Бердана 1 и Бердана 2 - извънредно рядката и скъпа пехотна пушка Бердана № 1 обр. 1868 с блоков затвор, създадена от компания Колт за съветската войска единствено в 30 хиляди екземпляра; пехотна пушка Бердана № 2 обр. 1870 с цилиндрично плъзгащ се затвор и иглен четириръб щик; драгунска пушка Бердана № 2 обр. 1871 с иглен четириръб щик; казашка пушка Бердана № 2 обр. 1873; кавалерийска карабина Бердана № 2 обр. 1873; пехотна пушка Крънка обр. 1869 – най-масовото оръжие в съветската войска по време на войната 1877-1878 г.; пехотен войнишки тесак обр. 1848; артилерийски телескопичен прицел БА 1874 за медно 9 фунтово оръдие; кобур и S–образна юзда за офицерско драгунско седло обр. 1871 година, направени през 1876 година от доставчика на императорския двор компания „ Walter & Koch S-t Petersbourg ”; секторни пълнители за 24 патрона 10,67 мм с гравитационно подаване за картечница Гатлинг-Горлов 4-a доставка; кутии, в които са се съхранявали пълнителите, както и шомпол за картечницата. Една такава картечница беше върната в музея през лятото. Този тип историческо оръжие по време на войната е възприемано като лека артилерия и е създадено от компания Колт, като са доставени единствено 20 бройки.

В изложбата са подредени извънредно редки и скъпи истински фотографии на: Свищовските заточеници от 1867 година при връщането им от изгнание от Диарбекир на 24 октомври 1872 г.; Официалният обяд, даден от комитета „ Цар Освободител Александър II ” по случай приемането с протокол на военно-историческата къща-музей в гр. Бяла на 20 май 1905 година, направена от известния русенски фотограф Мойсе Камерман; Участници от Беленска околия в сръбско-българската война, сред които опълченецът Йордан Николов – единствена непокътната фотография с неговия образ; снимка на литография на вид по картината на Иван Айвазовски „ Взрыв трехмачтового парохода в Сулине 27 сентября 1877 ”, направена особено за музея.

Изложбата е отдадена на 116 години от откриването на музея в гр. Бяла на 17 септември 1907 година от княз Фердинанд и великия княз Владимир Александрович и на 115 годишнината от оповестяването на независимостта на България на 22 септември 1908 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР