Посетителите на повечето европейския музеи – и във Ватикана, и

...
Посетителите на повечето европейския музеи – и във Ватикана, и
Коментари Харесай

Куролация: Защо античните статуи имат малки пениси?

Посетителите на множеството европейския музеи – и във Ватикана, и в „ Лувъра ” в Париж, се впечатляват най-много от един подробност - пенисите на мъжките статуи са извънредно дребни. Музеите са цялостни със скулптури на мускулести мъже с дребни полови органи.

Но за какво методът на създателите от Античността е бил подобен? Археоложката Киара Гати знае обяснението. „ В антична Гърция и в античен Рим огромните гениталии са били считани за грозни. Каменоделците са изобразявали единствено дребни пениси, тъй като са желали да насочат следното обръщение - този мъж е рационално настоящ интелектуалец и като подобен управлява нагона си ”, коментира тя пред " Дойче Веле ".



Мижав интерес...

Респективно мъжът от Античността е успявал да се управлява и да се владее - за разлика от варварите и някои богове като Дионис, бога на виното, удоволствията и екстаза. Част от неговата свита са сатирите - демони с човешки тела, само че с кози крайници, известни със слабостта си към алкохола и оргиите. „ Тези богове и горски духове са били сладострастни, заради което и половите им органи са със съответната величина ”, показва Гати. Най-големият пенис несъмнено е бил на сина на Дионис Приап, който го посочил на богинята на любовта Афродита. Тя отвела в планините детето с ненормално огромния пенис. Там то било намерено от овчари, които го отгледали и го почитали като притежател на изобилие.

Малкият пенис като блян за хубост е гръцки „ патент ”. Преди 2400 години комедиографът Аристофан има ясни показа за това по какъв начин би трябвало да наподобява идеалното мъжко тяло: „ Блестяща гръд, светла кожа, необятни плещи, дребен език, солидни задни елементи и дребен пенис ”.

Римляните възприемат тези показа, само че не са единствено те - ренесансови създатели като Микеланджело и Рафаело се въодушевяват от съвършено моделираните статуи от Античността и се ориентират по тях в работата си. Така да вземем за пример Давид на Микеланджело, основан сред 1501 и 1504 година, който през днешния ден се намира в галерията на Академията във Флоренция, има напълно мъничък пенис.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР