Посещенията в националните паркове по света могат да доведат до

...
Посещенията в националните паркове по света могат да доведат до
Коментари Харесай

Парковете - мястото, което може да помага на психичното ни здраве

Посещенията в националните паркове по света могат да доведат до възстановяване на психологичното здраве, оценено на към 6 трилиона щатски $ (5,4 трилиона евро), съгласно екип от еколози, психолози и икономисти от университета в Грифит в Австралия, написа БГНЕС.
" Хората към този момент посещават паркове, с цел да се възстановят от напрежението. От позиция на опазването на здравето, това е финансирана от пациента терапия ", споделя водещият създател Ралф Бъкли в известие за пресата. Но цената на такава превантивна терапия в никакъв случай не е била количествено избрана в световен мащаб, означи той.
Чрез три пилотни изследвания, включващи съвсем 20 000 души - въз основа на представителна извадка от австралийци и изявленията в националните паркове " Ламингтън " и " Спрингбрук " - откривателите мерят въздействието на визитите в парка върху качеството на живот. Използвайки добре открити стопански модели, те преценят по какъв начин тези изгоди ще се трансфорат в икономии за опазването на здравето в Австралия, а по-късно и в международен мащаб.
Според заключенията, без паркове навън разноските за психологично здраве могат да костват единствено на Австралия спомагателни 145 милиарда $ годишно. Спестяванията включват освен разноските за лекувания и грижи за психологичното здраве, само че също по този начин и обвързваните с тях разноски заради отсъствия или неприятна работливост и антисоциално държание, като вандализъм и домашно принуждение.
Авторите допускат, че откритията могат да се употребяват и като мотив за вложение на повече средства в градските паркове. " Хората и политиците обръщат повече внимание на здравето и околната среда, тъй като това ги визира персонално ", споделя Бъркли.
Изследването е оповестено в Nature Communications.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР