Посещението в банка ще ни струва все по-скъпо, тъй като

...
Посещението в банка ще ни струва все по-скъпо, тъй като
Коментари Харесай

Влизането в банка става все по-скъпо

Посещението в банка ще ни коства все по-скъпо, защото финансовите институции още веднъж подвигат таксите за редица услуги, които дават в своите клонове. Една банка даже въвеждадопълнителна такса, в случай че клиентът посети дежурен неин офис, който работи през почивните дни.

Пощенска банка е оповестила, че ще взима по 2 лв. в допълнение към таксата за обслужване в офис в събота, неделя, на празнични и неприсъствени дни. Новата такса влиза в действие от 10 май, като ще се начислява в допълнение към надлежно дължимата такса за осъществяване на всяка интервенция по изтегляне, внасяне, обмяна на валута и разпореждане на кредитен превод от сметка в банката на каса (касов превод) в офисите на банката.

Банката вкарва и нова такса за заплащане на локални налози и такси през мобилното банкиране – 0,49 лв., до момента таксата беше 0,25 лева

Централна кооперативна банка също ще взима от 20 май повече пари на клиентите си, които внасят пари в брой на каса. Сега за тази услуга банката взима най-малко 2 лв. или 0,2% от сумата, само че не повече от 200 лв.. От 20 май таксата става най-малко 2,93 лв. или 0,3% от сумата, само че не повече от 205,36 лв.. За изтегляне на пари в брой на каса в офис банката ще взима по-малко пари за дребни суми – минимумът става 5,87 лв. от 6 лв. в този момент. За по-големи суми обаче таксата скача от 0,6% на 0,7% от сумата. Двойно скача таксата, в случай че клиентът не съобщи авансово, че ще тегли пари - банката ще взима към този момент най-малко 19,56 лв. при 10 лв. в този момент. Прехвърлянето на суми от една сметка в друга също поскъпва- от 4 лв. на 5,87 лв., без значение дали са на един или на разнообразни клиенти. Доста по-евтино ще излиза, в случай че извършите това по електронен път – 0,59 стотинки.

ЦКБ подвига и таксата за изтегляне на пари от банкомат или ПОС терминал, както у нас, по този начин и в чужбина. Сега таксата е 0,30 лева без значение каква сума теглите, от 20 май обаче тя става най-малко 0,29 лева, или 0,15% от сумата. От непознат банкомат таксата става не по-малко от 1,56 лв. или 0,2% от сумата.

За страни във и отвън Европейския съюз банката към този момент ще ни взима най-малко по 2,50 евро на трансакция с дебитна карта, а не както е в този момент по 2 евро, плюс 1,5% от сумата. Освен за жители, същата такса към този момент ще заплащат и хората, които теглят от фирмена дебитна карта.

Поскъпват и услугите по платежните сметки за съществени интервенции.
Откриването на такава сметка от 20 май ще коства 4 лв. при 2,45 лв. в този момент, а в случай че има и дебитна карта към нея – 1,96 лв. при 1,50 лв. в този момент. За закриването й, за което до момента банката не взимаше пари, към този момент ще се заплаща по 1,96 лв.. Месечната такса поддръжка пък става 4 лв. от 3,30 лева Двойно повече ще се заплаща за внасяне на суми до 3090 лв. по нея – 1,86 лв. вместо 0,85 лв.. За изтегляне на пари в офис таксата става 4 лв. за суми до 1000 лв., вместо 3,50 лева

Централна кооперативна банка покачва и таксите за разкриване, поддържане и закриване на разплащателна сметка. Ако към разплащателната сметка няма издадена дебитна карта, таксата става 5,09 лв. при 5 лв. в този момент, а в случай че е в непозната валута - 2,60 евро при 2,50 евро сега. Ако клиентът желае и дебитна карта, както е в всеобщия случай, то таксата за разкриване става 2,15 лв. при 2 лв. в този момент, а в непозната валута – 1,10 евро. Най-скъпо ще излиза откриването на спестовна сметка – 3,91 лв. при 2 лв. в този момент.

Всеки месец пък банката ще взима на клиентите си по 2,54 лв. за поддръжка на разплащателната сметка, вместо 2,50 лв., а годишната става 3,13 лв.. Ако по нея или по спестовната ви сметка не са внасяни или теглени пари две години, то таксата скача на 3,13 лв. от 3 лв. в този момент. Ако желаете да ви издадат извлечение на хартия ще плащате към този момент 2,05 лв.. Толкова ще коства и абонаментът за уведомяване с смс за 10 вести за изтегляне и внасяне на пари по сметката ви. За 30 смс към този момент ще се заплащат 5,09 лв.. Услугата „ Закриване на сметка “ също нараства с 5 стотинки до 2,05 лв., колкото става и тази за разблокирането й.

ОББ също е уведомила своите клиенти, че усилва таксите за услугите си още от 9 април. Внасянето на пари посредством банкомат на банката към този момент ще коства 0,30 лв., до момента в който в този момент услугата е безвъзмездна. За приемане на смс вести банката към този момент ще взима по 2 лв. при 0,60 лв. в този момент. Повишават се и комисионите, които ни взимат при мобилно банкиране, като за превод в лв. таксата става 0,50 лв. при 0,45 лв. в този момент. За изходящи преводи в евро в Европейското икономическо пространство таксата става 0,90 лв. вместо 0,80 лв..

От 11 март „ Д банк “ към този момент взима повече пари на своите клиенти при внасяне на суми в брой в неин клон, като таксата към този момент е 0,2% за суми над 2000 лв., вместо над 3000 лв.. Така да вземем за пример, в случай че клиент внесе 5000 лв., към този момент дължи 6 лв., вместо 4 лева Ако внесете на каса капаро за отмора да вземем за пример по непозната сметка, то към този момент ще ви вземат 0,4% от сумата, а не 0,3 на 100. Поскъпна и тегленето на пари в брой в офис, като за суми до 2000 лв. таксата е 6 лв., вместо 5 лв.. Поне 10 лв. ще ви вземат, в случай че теглите пари без авансово да го заявите, като преди таксата е била 7 лв..

Българо-американска кредитна банка е повишила таксите от 29 февруари. С 0,50 лв. е увеличена таксата за разкриване на разплащателна сметка и към този момент е 4,50 лв.. Толкова е станала и месечната такса за поддръжка на сметката. За внасяне на пари в брой банката взимаше 2 лв. за суми до 3000 лв., в този момент тази такса важи за суми до 2000 лв.. Промяна има и в комисионите при изтегляне на пари на каса, като за суми до 50000 лв. банката взима 0,6% върху цялата изтеглена сума, само че не по-малко от 6 лв..

Fibank пък вкарва нови такси за заплащане на сметки за ток, вода и парно посредством услугата „ Електронни битови сметки “ на „ Ипей “. За регистрация на тази услуга в офис на банката се дължи такса от 15 лв., като от 5 април банката ще взима по 10 лв. за смяна на регистрацията. 2,50 лв. месечно пък ще коства обслужването на тези клиенти.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР