Посещението на премиера Кирил Петков в Скопие не се отменя,

...
Посещението на премиера Кирил Петков в Скопие не се отменя,
Коментари Харесай

Визитата на Кирил Петков в Скопие се отлага

Посещението на премиера Кирил Петков в Скопие не се анулира, а се отсрочва, оповестиха от пресцентъра на Министерски съвет, осведоми Българска национална телевизия. Засега не е ясно по кое време ще бъде. Визитата трябваше да се състои на 18 януари. Засега не е ясно по кое време ще бъде.

Премиерът и шефът на кабинета му Лена Бориславова ще се самоизолират идващите дни, откакто стана ясно, че ръководителят на Народното събрание Никола Минчев е с ковид.

Министър-председателят Кирил Петков продължава да работи отдалечено и е в непрекъсната връзка с членовете на Министерския съвет. Премиерът ще бъде заместван от вицепремиера Калина Константинова за присъствени задължения в страната до момента в който му изтече карантината.

В края на предходната седмица Кирил Петков разгласи, че ще посети Скопие на 18 януари, като мотивът за визитата му е 30-годишнината от признаването на самостоятелната македонска страна от България. Кирил Петков трябваше да бъде съпроводен от министъра на външните работи Теодора Генчовска и министъра на превоза Николай Събев.

Визатата на българския министър председател в Скопие се " разчиташе " и като началото на нов кръг от договаряния за евроинтеграцията на Северна Македония.

" Трябва да променим разбирането за това какво в действителност значи Република Северна Македония да договаря с Европейски Съюз и в бъдеще да бъде част от него. Нека да приказваме за всички изгоди, които и ние, и Република Северна Македония ще имаме от този развой ", съобщи министър председателят от парламентарната естрада в петък.

Новината за визитата на Петков в РСМ обаче провокира разнопосочни мнения и рецензии, че не той е трябвало да върви първи в Скопие, а неговият сътрудник от югозападната ни съседка да пристигна в София.

А след съвещанието на КСНС през вчерашния ден, се разбра, че България остава твърдо на остарялата си позиция за участието на Македония в Европейски Съюз, че до момента в който Скопие не се откаже от езика на омразата, няма да получи зелена светлина за присъединение към съюза. От думите на президента Румен Радев стана ясно още, че има и нови акценти, от които страната ни няма да отстъпи.

" България държи на цялостното пълноправие на македонските българи с останалите елементи от нации на Република Северна Македония, категорично изписани в тяхната конституция. Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са и български жители - а с това и жители на Европейски Съюз, напоследък ескалира в открити обществени офанзиви против жители, заявили българския си генезис ", сподели президентът.

КСНС е одобрил с консенсус предлагането " изпълнителната власт да предприеме ограничения за ускорение построяването на Коридор № 8, взаимно с Република Северна Македония и Република Албания като обединен план в неговата целокупност - автомагистрала, ж.п. линия, енергийна и цифрова съгласуваност. "

Даването на единодушие за започване на договаряния за участие на Северна Македония в Европейски Съюз да не се обвързва със периоди, а с реализиране на действителни резултати, в това число и във връзка с правата на македонските българи, съобщи още президентът през вчерашния ден.

Свързани вести Кристиан Вигенин: Аз не подлежа на карантина Десислава Атанасова ядосана на инфектирания Минчев, самоизолира се Бойко Борисов се закачи с Вигенин за карантината СНИМКА
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР