Посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров,

...
Посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров,
Коментари Харесай

Защо Лавров избра Белград вместо Загреб

Посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, планувано за 28 и 29 октомври, е знак, че връзките сред Сърбия и Русия не са влошени, считат събеседници на " Политика ".

От месеци в една част от обществеността се приказва за търкания в връзките Москва-Белград, изключително след подписването на съглашението във Вашингтон и туита на говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова, която показа срещата на Александър Вучич с Доналд Тръмп като сцена от кино лентата " Първичен инстинкт ".

Макар Захарова да се извини поради несъответствуващия туит и изясни, че нейното обръщение не е било ориентирано към Сърбия, последваха нови спекулации по отношение на анулацията на визитата на съветския президент Владимир Путин в Белград, което, да вметнем, не бе и планувано. Пристигането на Лавров в Белград дефинитивно поставя завършек на всички подозрения, в случай че въобще ги е имало.

Събеседниците на " Политика " са съгласни, че връзките сред Сърбия и Русия са обичайно крепки, за което свидетелстват и най-новите събития. Не единствено е оповестено разкриване на посланичество на съветското министерство на защитата в границите на министерството на защитата на Сърбия, само че и съветският министър на външните работи Сергей Лавров в границите на балканското си турне отхвърли посещаване в Загреб и продължи пребиваването си в Белград. Мария Захарова удостовери през вчерашния ден, че Лавров ще посети Сърбия и Република Сръбска.

Предвидена е среща с президента на Сърбия, както и наличие на празненство във връзка завършването на вътрешното оформление на храма " Свети Сава " и запалване на " безконечния огън " на Гроба на освободителите на Белград.

Посланикът на Сърбия в Русия Мирослав Лазански съобщи през вчерашния ден за телевизия Пинк, че е добре, че Лавров идва в Белград. Той напомни, че това е второ посещаване на Лавров в страната през тази година. Това приказва, че връзките сред Сърбия и Русия са отлични и имат последователност. От друга страна член кореспондентът на Сръбската академия на науките и изкуствата и дълготраен дипломат в Русия доктор Славенко Терзич прави оценка, че визитата на Лавров в Сърбия и на Балканите свидетелства за това, че Русия има свои ползи в този район.

Дипломатът Живадин Йованович счита, че става дума за значимо посещаване, защото Русия е една от страните, които са най-силно наранени от епидемията от ковид. Посещението на министър Лавров в условия, в които дипломатическата интензивност е разредена, е от извънредно значение и е знак, че Сърбия и Русия в тези условия поддържат постоянен разговор на стратегическо равнище.

Живадин Йованович показва, че е сигурен, че Русия с изключително внимание е следила диалозите на делегациите на Белград и Прищина във Вашингтон и е анализирала всички документи, които са били подписани там.

Русия напълно несъмнено не харесва клаузите, които приказват за диверсификация на съдействието в региона на енергетиката. Така нареченото Вашингтонско съглашение е извънредно по доста аргументи, защото там Сърбия и Америка се договаряха за това какво отношение Сърбия би трябвало да има към трети страни. Това сочи за известни ограничавания в независимостта на нашата външна политика. Ние може да приказваме, че сме самостоятелни, само че това няма да промени действителността, споделя Йованович и прибавя, че документите от Вашингтон ще бъдат предмет на разбор в доста страни.

Той споделя, че е забелязал, че имаме нужда да се оправдаваме пред Запада, когато стартираме договаряния с руснаците. Разширяването на съдействието с Русия не е никаква русофилия, а насъщна нужда на Сърбия и нейната политика за сигурност. Нашите връзки с Русия и Китай са стратегически, а това го нямаме в връзките със Съединени американски щати, Европейски Съюз и НАТО, прибавя Йованович.

Когато става въпрос за откриването на съветско посланичество към министерството на защитата, Йованович напомня, че публично съглашение не е подписано, нито са обявени детайлности. Той напомни, че филантропичните чиновници от Сръбско-руския филантропичен център край Ниш не са получили дипломатически имунитет и е имало доста опити да се дискредитира работата на тези хора.

Под натиска на Америка няколко съветски жители, които работят в центъра, не получиха имунитет, на който се радват хиляди бойци от НАТО, показва нашият събеседник. Той не се изненадва от обстоятелството, че Владимир Путин няма да посети Сърбия, както това бе договаряно, защото, както напомня, в множеството страни в спешни обстановки държавните глави са задължени да бъдат разполагаем 24 часа.

Преди няколко дни точно за това приказва президентът Александър Вучич, акцентирайки, че Путин чака с неспокойствие да пристигна в Сърбия и се радва на това, само че в този момент не е моментът, защото руснаците имат 15 000 болни от ковид и 300 мъртви на ден.

Че не би трябвало да се търсят търкания в връзките сред Сръбия и Русия е сигурен и шефът на Центъра за социална непоклатимост Огнен Каранович. Той акцентира, че нашите връзки са обичайно положителни.

Посещението на Владимир Путин в Белград не бе планувано. Заради огромните здравни провокации, с които се сблъскваме, е напълно рационално, че те се отхвърлиха от това. Русия е наш бранител и това се потвърждава от обстоятелството, че Лавров отхвърли визитата си в Загреб, с цел да продължи пребивавенето си в Белград, споделя Каранович. Той счита, че Русия, както и Европейският съюз, не са гледали изключително благосклонно на постигането на Вашингтонското съглашение и укрепването на връзките сред Белград и Вашингтон, само че уточни, че това не може да разклати нашите геостратегически връзки.

Ако Русия има интерес да развива връзките със Сърбия, това съглашение не може да ги наруши. Русия разбра, че политическите условия в Сърбия са се трансформирали, няма боязън, че Сърбия ще стане членка на НАТО, което за тях значи доста. Ние сме на път към Европейски Съюз, само че подържаме близки и другарски връзки с всички световни фактори, споделя Каранович и напомня, че Сърбия не е направила нищо във щета на Русия. Не им въведохме наказания през 2014 година, а в това време нашето държавно управление имаше доста срещи с Путин и с други чиновници, напомня Каранович и прибавя, че нашите връзки са близки и нерушими.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР