Посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва - първото

...
Посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва - първото
Коментари Харесай

Си в Москва: Автократичната концепция за мир

Посещението на китайския президент Си Дзинпин в Москва - първото след съветската военна инвазия в Украйна през 2022 година - преследва две цели.

Първата цел е да даде сигнал към света, че Пекин стои зад Москва като стратегически сътрудник, който ще оказва помощ дипломатически и стопански да компенсира срутва на Русия в интернационалните връзки.

Доказателство е все по-голямата взаимозависимост на Русия от Китай: 40% от вноса и 30% от износа. Това е и първото посещаване на държавен глава на геополитическа мощ в Москва, дни след призовката на Путин от Хага.

Втората цел е да каже на Путин, че директна военна помощ няма да има, с изключение на такава, която да не разреши стратегическа загуба на Русия и по този начин да олекоти мястото на Китай на геополитическата карта.

Доказателство е неналичието на военни в делегацията на Си и неналичието на данни за директни военни доставки от Китай за Русия до момента.

Ключов детайл от взаимната им легитимация пред света е посланието за мир, което автократите постоянно употребяват в своята лексика. Путин даде обещание деликатно да прегледа китайския проект за неговото реализиране, в който липсва най-важното: евакуиране на Русия от окупираните украински територии.

Както още Оруел го е дефинирал - в тази лексика “мирът е война “.

Защото автокрациите на процедура употребяват термина “мир ” за прикриване на своите военни планове:
Преди идна експанзия (Договорът от Мюнхен 1938 година преди началото на ВСВ); Когато имат потребност от възобновяване преди идната експанзия - Русия през 1917, Брест-Литовск, или през 1994 с Будапещенския меморандум с гаранция на суверенитета на Украйна против нейното нуклеарно оръжие; Когато желаят да узаконят свои териториални придобивки (Минските съглашения 2014-15, настоящето Китайско предложение за помирение в Украйна).
По този мотив външният министър на Тайван Джозеф Ву написа в Twitter:

“Китай заплашва с война Тайван, само че другояче предлага кротичък проект на Русия, която стартира войната против Украйна. Ние не сме идиоти. Искате мир? И двете автокрации следва незабавно да спрат със своите закани, експанзия и експанзионизъм “.

The threatens war against & others, but wants to propose a peace plan to, who initiated the war against. We ain’t no idiots. Want peace? Both autocrats should immediately stop their threats, aggression & expansionism. JW
— 外交部 Ministry of Foreign Affairs, ROC (Taiwan)
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР