Посещението на френския президент Еманюел Макрон в Украйна трябва да

...
Посещението на френския президент Еманюел Макрон в Украйна трябва да
Коментари Харесай

За трети път: Макрон отлага визитата си в Украйна - какво се случва

Посещението на френския президент Еманюел Макрон в Украйна би трябвало да се състои през идващите седмици, заяви неговата канцелария, като това е третият път, в който плануваното предишния месец пътешестване се отсрочва, съобщи Ройтерс.

Първоначално Макрон беше декларирал, че възнамерява да отиде в Украйна през февруари, с цел да подписа двустранно съглашение за сигурност с сътрудника си Володимир Зеленски. Визитата бе отсрочена, като в последна сметка Зеленски дойде в Париж, с цел да подпишат въпросния документ.

Дипломати обявиха, че за началото на март е била планувана втора дата, само че визитата е била отсрочена за края на тази седмица, отбелязва Ройтерс.

" Двамата държавни глави се споразумяха да останат в стеснен контакт, изключително във връзка с визитата на президента в Украйна, което би трябвало да се реализира през идващите седмици ", съобщи в неделя френското президентство, откакто по-рано денем двамата водачи разговаряха по телефона.

Новината за следващото отсрочване на пътуването на Макрон бе оповестена единствено няколко дни, откакто съветска ракета падна на 200 метра от украинския президент и гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис по време на визитата им в Одеса, поразявайки пристанищната инфраструктура. Макрон също трябваше да посети града.

През последните седмици френският държавен глава зае по-твърда позиция във връзка с Русия и акцентира, че Москва би трябвало да бъде победена. Той прикани европейските съдружници да подхващат по-спешни дейности в поддръжка на Киев, само че срещна отпор от доста западни съдружници, откакто съобщи, че не трябва да се изключва концепцията за изпращане на западни войски в Украйна.

Двама дипломати показаха, че Франция обмисля опцията Макрон да замине за Украйна дружно с още президенти на западни страни, с цел да се покаже единение сред съдружниците и взаимност с Киев, отбелязва Ройтерс.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР