Посещението на фон дер Лайен и министър-председателите на Италия, Канада

...
Посещението на фон дер Лайен и министър-председателите на Италия, Канада
Коментари Харесай

Благодарност на украинците, които не избягаха, а се сражаваха. ...

Посещението на фон дер Лайен и министър-председателите на Италия, Канада и Белгия - Джорджия Мелони, Джъстин Трюдо и Александър Де Кроо - беше израз на поддръжка, защото Украйна страда от дефицит на военни доставки, което ѝ вреди на бойното поле, до момента в който Москва усилва териториалните си завоевания.

" Повече от всеки път заставаме твърдо до Украйна. Финансово, стопански, военно и морално. Докато страната не бъде дефинитивно освободена ", написа Фон дер Лайен, която дойде дружно с останалите с нощен трен от прилежаща Полша, в обществената медия X.

Лидерите посетиха летище " Хостомел ", мястото на яростна борба при започване на нашествието, когато Русия се опита да вкара десантчици, с цел да превземе столицата Киив, намираща се на няколко километра.

" Днес сме тук, с цел да изкажем признателност на тези мъже и дами, които на 24 февруари преди две години не избягаха, а вместо това се сражаваха ", сподели Мелони. " Това място е знак на неуспехите на Москва, знак на украинската горделивост ".

Украинският президент Володимир Зеленски прегърна западните водачи и произнесе тирада по малкия екран на фона на разрушени самолети.

" Преди две години посрещнахме тук с огън вражеските войски, а две години по-късно тук посрещаме нашите другари, нашите сътрудници ", сподели той.

" Всеки естествен човек желае войната да завърши. Но никой от нас няма да разреши нашата Украйна да завърши ", добави той. " Думата " самостоятелна " постоянно ще стои до думата " Украйна " в бъдещата история ".

Извън Киив войната продължаваше с цялостна мощ.

Руски безпилотни самолети нападнаха пристанището на Одеса за втора поредна нощ, като удариха жилищна постройка и убиха един човек, заяви регионалният шеф. В Днепър съветски дрон удари жилищна постройка и при избавителната интервенция бяха открити двама починали.

Междувременно източник от Киив заяви, че украински дронове са провокирали пожар в съветски стоманодобивен цех, който съветски формален представител дефинира като завода в Липецк, на към 400 км от Украйна, който създава към 18% от съветската продукция.

Очакваше се по време на късия си престой Мелони и Трюдо да подпишат със Зеленски пактове за сигурност, в сходство със споразуменията, контрактувани неотдавна с Франция и Германия, на стойност милиарди долари.

АМЕРИКАНСКАТА ПОМОЩ ВСЕ ОЩЕ Е БЛОКИРАНА

Помощта от 61 милиарда $, обещана от президента на Съединени американски щати Джо Байдън, обаче е блокирана от републиканците в Конгреса, което хвърля дълга сянка върху очакванията на Киив да отблъсне доста по-голямата и по-добре снабдена съветска войска.

В събота Байдън трябваше да взе участие във видеоконференция на сътрудниците си водачи от Групата на седемте най-големи демокрации (Г-7), а Зеленски беше поканен да се причисли към него.

Западът преглежда нашествието като непростим акт на експанзия, който би трябвало да бъде отхвърлен, а Италия, актуалният ръководител на Г-7, съобщи, че е жизненоважно да се оспори схващането, че тя е изморена от спора и че Русия печели.

Когато съветските танкове и пехота навлязоха през границата преди разсъмване на 24 февруари 2022 година, 40-милионното население на Украйна се опълчи на упованията, като забави и спря настъплението им.

Но с навлизането в третата година на войната, неуспехите в източната част на страната направиха украинската войска уязвима.

В устрема си да резервира фокуса на Запада върху Украйна Зеленски предизвести, че в случай че съветският президент Владимир Путин победи, той може да не се спре на границите на Украйна.

Путин отхвърля сходни изказвания и показва войната като по-широка битка със Съединените щати, които съгласно него целят да разрушат Русия.

Събития във връзка годишнината бяха планувани в цяла Украйна, в това число работа в памет на починалите в Буча, северно от Киив - мястото на някои от най-тежките хипотетични военни закононарушения по време на спора.

В петък Украйна съобщи, че е почнала следствия на над 122 000 хипотетични военни закононарушения през последните две години, които Русия отхвърля да е направила.

Първоначалният потрес от нашествието последователно мина в познатост, а по-късно и в отмалялост, защото светът наблюдаваше по какъв начин първичните съветски триумфи и зашеметяващата украинска контраатака в края на 2022 година се забавят и минават в тежка окопна война.

В подиуми, напомнящи бойните полета от Първата международна война, бойците под тежък артилерийски огън умират с хиляди, от време на време за няколко километра земя.

И двете страни са създали големи и усъвършенствани флотилии от въздушни и морски безпилотни летателни апарати за наблюдаване и нахлуване.

Русия, която разполага с доста по-голямо население, с цел да попълни редиците на армията, и с по-голям боен бюджет, може да избра продължителна война, макар че разноските ѝ са големи, защото се пробва да се оправи със глобите и с възходящата взаимозависимост от Китай.

ПОЛОЖЕНИЕТО НА УКРАЙНА СТАВА ВСЕ ПО-НЕСИГУРНО


Положението на Украйна е по-несигурно. Села, градове и селища са разрушени, бойците са изтощени, а съветските ракети и безпилотни самолети падат съвсем всекидневно.

Този месец Русия записва най-голямата си победа от девет месеца насам, превземайки източния град Авдийвка и поставяйки завършек на месеци на смъртоносни градски боеве.

Въпреки това Зеленски остава непослушен.

" Убеден съм, че ни чака победа ", съобщи той пред дипломати в Киив тази седмица в прочувствено послание. " По-специално, с помощта на единството и вашата поддръжка ".

Според неотдавнашно изследване на Световната банка възобновяване на украинската стопанска система може да коства близо 500 милиарда $. Два милиона жилища са развалени или разрушени, а близо 6 милиона души остават в чужбина, откакто са избягали от нашествието.

Освен че търси пари и оръжие, Зеленски предизвиква законодателство, позволяващо на Украйна да активизира до половин милион души повече армия - цел, която съгласно някои икономисти може да сковава стопанската система.

Досега финансите на Русия се оказаха устойчиви на невижданите наказания. Въпреки че износът на природен газ спадна, продажбите на нефт се резервираха, основно с помощта на покупките от Индия и Китай, а стопанската система бе подтиквана от големите разноски за защита.

Русия също по този начин безмилостно санкционира несъгласието с войната. На от неизяснени аргументи в арктическа наказателна колония, където излежаваше присъди от общо над 30 години.

 

ФрогНюз

 

 

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР