Португалският парламент отхвърли вчера предложения от социалистическото правителство на малцинството

...
Португалският парламент отхвърли вчера предложения от социалистическото правителство на малцинството
Коментари Харесай

Предсрочни избори в Португалия могат да възпрепятстват плана за възстановяване

Португалският парламент отхвърли през вчерашния ден оферти от социалистическото държавно управление на малцинството държавен бюджет за 2022 година. Очаква се това да докара до предварителни избори и да спре осъществяването на проекта за възобновяване след пандемията от ковид, предава Асошиейтед прес.

След месеци на договаряния умерената Социалистическа партия бе изоставена от крайнолевите си съдружници - Комунистическата партия и Левия блок. Те задържаха на власт държавното управление през последните 6 години, гласувайки в поддръжка на неговите политики или въздържайки се при гласоподаване.

Предложението за бюджета бе отхвърлено със 117 гласа " срещу ", " за " бяха 108 депутати, а петима се въздържаха.

" Съвестта ми е чиста ", съобщи министър председателят Антониу Коща пред депутатите. " Защото направих всичко, което можах, с цел да може този бюджет да работи, без да се прибавя към него нищо, което би навредило на страната ".

По мотив напъните за икономическо възобновяване, той сподели, че " последното нещо, от което се нуждае Португалия, и което португалците заслужават в този миг, е политическа рецесия ".

Португалският президент Марселу Ребелу де Соуза, който няма пълномощия в изпълнителната власт, само че управлява ръководството на страната, бе предизвестил, че ще свика предварителни избори, в случай че Народното събрание не утвърди проекта на държавното управление за държавните разноски за идната година. Той може да направи публично изказване идната седмица, след съвещания с политическите партии и други политически структури.

Настоящият четиригодишен мандат на държавното управление изтича през 2023 година

Заради конституционните условия, които би трябвало да бъдат изпълнени преди провеждането на избори, и имайки поради коледните празници, предварителните избори евентуално ще са през януари.

Това значи, че нова стратегия за разноските през 2022 година евентуално няма да бъде импортирана в Народното събрание по-рано от април.

Този график обрича Португалия на политически вакуум, който ще трае месеци, и то тъкмо в миг, в който държавното управление беше готово да задвижи стопанската система след пандемията от ковид, като вложи в нея помощ от Европейския съюз в размер на 45 милиарда евро.

На всичко от горната страна появяването на по-малки партии, които през последните години завоюваха места в Народното събрание, в това число и набиращата все по-голяма известност дяснопопулистка партия замъглиха политическата вероятност, съгласно Франсишку Перейра Коутиньо, професор по политически науки в университетa " Нова " в Лисабон.

" Тази рецесия е по-малко притеснителна от това, което може би се задава по-късно... с по-нестабилната и променлива политическа обстановка от сегашната ", съобщи той.

Популярната всеобща имунизационна акция оказа помощ на Португалия за момента да овладее значително ковид. От средата на септември новите случаи на дневна база са по-малко от 1000, а смъртните случаи за денонощие са единични. С оглед на това пандемията не би трябвало да попречи на провеждането на избори в страната, чието население е 10,3 милиона души.

Проведени наскоро изследвания на публичното мнение демонстрират, че Социалистическата партия елементарно ще завоюва изборите, само че още веднъж малко няма да и доближи, с цел да образува държавно управление на болшинството.

Коща, който заема поста министър председател през последните 6 години и стана доста по-популярен предходната година в Европейския съюз по време на португалското председателство на блока, се счита от мнозина за евентуален претендент за интернационален пост. Едни слаби изборни резултати за него могат да се окажат знак, че е време да напусне националното държавно управление.

Както Комунистическата партия, по този начин и Левият блок изгубиха гласове на изборите през 2019 година Смята се, че известността им спада частично и поради поддръжката им за по-умерените социалисти.

В дясноцентристката Социалдемократическа партия, главната опозиционна мощ, се води лидерска борба и тя значително не съумя да се възползва от затрудненото състояние на държавното управление.

Различията сред социалистите и крайнолевите им съдружници тази година доста се ускориха. Ключови несъгласия имаше за размера на увеличението на минималната заплата, новите правила за правата на работещите на свободна процедура и на работещите от у дома, увеличението на налога върху прихода, разноските за публично здраве и пенсионните права.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР