Португалският министър-председател, социалистът Антониу Коща, обяви, че подава оставка след

...
Португалският министър-председател, социалистът Антониу Коща, обяви, че подава оставка след
Коментари Харесай

Премиерът на Португалия подаде оставка заради разследване за корупция

Португалският министър-председател, социалистът Антониу Коща, разгласи, че подава оставка след корупционен скандал, довел до обвинявания против един от министрите му и началника на кабинета му, съобщи Агенция Франс Прес.

" Задълженията на министър-председател не са съвместими с каквито и да било подозрения в моята честност. При тези условия показах оставката си на президента на републиката ", съобщи той пред медиите.

Сега от президента зависи дали ще я одобри.

" Бъдещето ще зависи от решенията на президента ", добави Антониу Коща, един от дребното социалисти, оглавявали европейско държавно управление.

Според прокуратурата аферата, която хвърля сянка върху португалския министър председател, включва съмнения за " заграбване, дейна и пасивна корупция на политически чиновници и търговия с въздействие " по отношение на даването на лицензи за изследване на литий и произвеждане на водород.

В хода на следствието " името и престижът на министър-председателя също са били упоменати от обвинените ", се споделя в изказване на прокуратурата.

Според обвиняването Антониу Коща, който е обвинен като забъркан, с цел да " деблокира процедурите " по това дело, ще бъде " разследван " независимо.

В диалог с пресата Коща съобщи, че е " сюрпризиран " от започването на това следствие.

С оглед на събраните доказателства и " риска от укриване и продължение на незаконната активност ", съдилищата издадоха " заповеди за арест " на началника на кабинета на Коща, кмета на Синеш и двама шефове на Start Campus.

Обвинения са повдигнати и на португалския министър на инфраструктурата Жоао Галамба, както и на ръководителя на управителния съвет на Португалската организация за запазване на околната среда (APA).

В началото на септември APA разгласи, че е дала зелена светлина, при избрани условия, на втори план в страната за рандеман на литий - метал, употребен в производството на акумулатори и от значително значение за енергийния преход.

Португалия, която има най-големите ресурси от литий в Европа, към този момент е главният производител в страната, само че за момента продукцията ѝ се употребява напълно за керамика и стъкларство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР