Португалия се готви за гореща вълна, като според прогнозите на

...
Португалия се готви за гореща вълна, като според прогнозите на
Коментари Харесай

Жега, суша и горски пожари измъчват Португалия

Португалия се готви за гореща вълна, като съгласно прогнозите на метеоролозите температурите този уикенд в някои региони може да доближат до 43 градуса по Целзий. Същевременно страната е обхваната и от сериозна суша, съобщи Асошиейтед прес.

Заради риска от горски пожари португалската Агенция за гражданска отбрана, настояща при изключителни обстановки в страната, сложи екипите си в нараснала подготвеност. Около една трета от страната е изложена в този момент на извънреден риск от пораждане на горски пожари, предизвестяват управляващите. 

Според прогнозата за времето високите температури ще продължат най-малко седмица. Националната метеорологична организация оповестява за възможност от по този начин наречените „ тропически нощи “, при които температурите се задържат над 20 градуса по Целзий след залез.

Горещата вълна идва в миг, в който сушата мъчи страната. Към края на юни в 96 % от територията на страната сушата бе избрана от управляващите като „ рискова “ или „ тежка “.

Според метеорологичната работа преваляванията през миналите девет месеца, от октомври до момента, са били малко над половината по отношение на междинното за интервала и са били на второто най-ниско равнище от 1931 година, когато са почнали да се водят очаквания статистики по въпроса.

Горещите талази и сушите по принцип не са необикновени за Португалия, само че учените споделят, че Южна Европа може да чака по-високи температури и по-малко превалявания в резултат на световното стопляне. 

Сушата не подмина и Испания. През миналия месец юни количеството на преваляванията беше към половината в съпоставяне със междинното за 30-годишен интервал и резервоарите са запълнени приблизително на 45 % от потенциала си, което е с 20-процентни пункта под междинното за 10-годишен интервал, съгласно държавни данни.

Италия неотдавна също претърпя продължителна гореща вълна, а в този момент претърпява и най-тежката си суша от 70 години насам, добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР