Портрет на легендарната актриса Мерилин Монро от американския художник Анди

...
Портрет на легендарната актриса Мерилин Монро от американския художник Анди
Коментари Харесай

Продадоха портрет на Мерилин Монро от Анди Уорхол за рекордните 195 млн. долара

Портрет на именитата актриса Мерилин Монро от американския художник Анди Уорхол сложи връх за най-скъпа творба от 20 век, продадена на търг. Цената й доближи 195 млн. $ на търг в Christie`s, заяви Bloomberg.

Картината носи името „ Shot Sage Blue Marilyn " и е нарисувана през 1964 година Тя е с размери 101,6 см на 101,6 см и е въодушевена от фотографията на Монро от рекламата за кино лентата „ Ниагара ". Създадена е със ситопечат и акрил върху ленено платно. Първоначалната й оценка беше 200 милиона $, а наддаването стартира от 110 млн. В последна сметка тя доближи 195 млн., което я прави най-скъпата американска творба, продавана на търг, и втората по цена обществено продавана творба в историята след " Спасителят на света " ( " Salvator Mundi " ) на Леонардо да Винчи. Картината на Да Винчи доближи цена от 450,3 млн. $ през 2017 година

Предишното най-скъпо произведение на изкуството от 20 век, продадено на търг, беше " Без име " от 1982 година на Жан-Мишел Баския. Картината с облика на Мерилин Монро, дружно с 35 други лота в продажбата, са били предоставени от фондацията „ Thomas and Doris Ammann Foundation " в Цюрих. Томас Аман е прочут търговец и колекционер на произведения на изкуството, който умря през 1993 година в резултат на СПИН. Всички приходи от продажбата на картината ще отидат във фондацията му, която е отдадена на здравни и просветителни стратегии.

Самоличността на купувача на „ Shot Sage Blue Marilyn " към този момент не е оповестена обществено. Според Bloomberg - това е Лари Гагосян, само че изданието отбелязва, че търговците постоянно купуват произведения от името на клиенти, които избират да останат анонимни. Сред клиентите на Гагосян са милиардери като Стив Коен, Дейвид Гефен и Роналд Лаудер.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР