Портрет на актрисата Мерилин Монро от американския художник Анди Уорхол

...
Портрет на актрисата Мерилин Монро от американския художник Анди Уорхол
Коментари Харесай

`Мерилин` на Анди Уорхол бе продадена за рекордните 195 млн. долара |

Портрет на актрисата Мерилин Монро от американския художник Анди Уорхол доближи 195 млн. $ на търг на " Кристис " в Ню Йорк, което го прави най-скъпото произведение на изкуството от XX век, продадено на търг, оповестиха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Картината " Shot Sage Blue Marilyn " от 1964 година е с размери 101,6 на 101,6 см се основава на рекламна фотография на актрисата за кино лентата " Ниагара ". Създадена е със ситопечат и акрил върху ленено платно.

Предишното най-скъпо произведение на изкуството от XX век, продадено на търг, беше " Без име " от 1982 година на Жан-Мишел Баскиа. Картината с черепоподобно лице беше купена през 2017 година за 110,5 млн. $. Само " Спасителят на света " ( " Salvator Mundi " ) на Леонардо да Винчи е донесла повече на търг. Творбата на ренесансовия талант сложи връх през 2017 година с цена 450,3 млн. $.

Рекордът за картина на Уорхол принадлежеше на " Silver Car Crash (double disaster) ", на която е изобразена автомобилна злополука. Тя беше продадена за 105 млн. $ през 2013 година

Купувачът на " Мерилин " към този момент не е разгласен. Картината преди този момент беше оценена на " към 200 млн. $ ". Тя принадлежеше на фондацията " Томас и Дорис Амман " от Цюрих, която има намерение да употребява всички доходи от търга за благотворителни цели.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР