Портрет на актрисата Мерилин Монро от американския художник Анди Уорхол

...
Портрет на актрисата Мерилин Монро от американския художник Анди Уорхол
Коментари Харесай

Мерилин на Анди Уърхол продадена за рекордните 195 милиона

Портрет на актрисата Мерилин Монро от американския художник Анди Уорхол доближи 195 млн. $ на търг на "Кристис " в Ню Йорк, съобщи Българска телеграфна агенция. Определената сума прави портрета най-скъпото произведение на изкуството от XX век, продадено на търг, съгласно известие на международните осведомителни организации.

Картината "Shot Sage Blue Marilyn " от 1964 година , която е с размери 101,6 на 101,6 см, се основава на рекламна фотография на актрисата за кино лентата "Ниагара ". Създадена е със ситопечат и акрил върху ленено платно.

Предишното най-скъпо произведение на изкуството от XX век, продадено на търг, беше "Без име " от 1982 година на Жан-Мишел Баскиа . Картината с нарисувано черепоподобно лице беше купена през 2017 година за 110,5 милиона $.
Само "Спасителят на света " ( "Salvator Mundi ") на Леонардо да Винчи е донесла повече на търг. Творбата на ренесансовия талант сложи връх през 2017 година с цена 450,3 млн. $ .

Рекордът за картина на Уорхол принадлежеше на "Silver Car Crash (double disaster) ", на която е изобразена автомобилна злополука. Тя беше продадена за 105 млн. $ през 2013.

Купувачът на "Мерилин " към този момент не е разгласен. Картината преди този момент беше оценена на "около 200 млн. $ ". Тя принадлежеше на фондацията "Томас и Дорис Амман " от Цюрих, която има намерение да употребява всички доходи от търга за благотворителни цели.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР