Портокалите, лимоните, грейпфрутите, мандарините са богати не само на витамин

...
Портокалите, лимоните, грейпфрутите, мандарините са богати не само на витамин
Коментари Харесай

Цитрусови плодове – за имунитет и настроение!

Портокалите, лимоните, грейпфрутите, мандарините са богати освен на витамин С, само че и на флавоноиди – антиоксиданти, които защищават организма от разрушение, както и на фитонциди – естествени субстанции, повишаващи имунитета. Съдържат и доста пектини, които усъвършенстват храносмилането и подкрепят извеждането на токсините от организма.

Родните място на цитрусовите дървета са Индия и Югоизточна Азия. Калоричното наличие на всеки цитрусов плод е към 35–40 kcal на 100 година Съдържание им на захари е ниско, само че са с доста вода и хранителна целулоза (фибри).

Лимони

В тях се съдържа цитрин, който оказва помощ да се усвоява витамин С – ето за какво са положителни за попречване на настинки. Нормализират съдовия тонус, стабилизират нервната система. Лимоните съдържат доста мед, която способства за вярното асимилиране на белтъчини, въглехидрати и желязо.

Портокали

Богати са на аскорбинова киселина, както и на витамини от В-групата. Главната изгода от тях е в поддържането на здравето на мозъка и нервната система. Портокалите съдържат и витамин А и бета-каротин; тези субстанции са нужни на децата за висококачествено умствено развиване, а на възрастните хора - за попречване на възрастови промени в мозъка.

Мандарини
Тези храни несъмнено оказват помощ за облекчение на болките в ставите
Диетолозите споделят какво да ядем и от какво е по-добре да се откажете, с цел да избегнете проблеми със ставите. Без да го виждаме,...
Прочети повече
Минералният и витаминен състав на мандарините е на практика същият, както този на портокалите. Предимството им е във високата централизация на флавоноида нобилетин. Той защищава от натрупването на мазнини в черния дроб, пречи на отлагането на холестеролни плаки в кръвоносните съдове и усилва чувствителността на клетките към инсулина.

Грейпфрут

Грейпфрутите (особено вътрешните им ципи) съдържат горчивия флавоноид нарингенин. Това вещество улеснява черния дроб да изгаря по-активно мазнините, интензифицира метаболизма, смъква равнищата на холестерола в кръвта и потиска апетита. Затова в процеса на намаляване грейпфрутите в менюто са в действителност незаменими. В същото време грейпфрутът съдържа съединения, които блокират действието на избрани храносмилателни ензими. В тази връзка горчивите плодове не могат да се комбинират с банкет на някои медикаменти: антибиотици, спазмолитици, орални контрацептиви, антихистамини и антиаритмични препарати, медикаменти за намаление на кръвното налягане.

Кой не трябва да яде цитрусови плодове?

Въпреки своята полза, цитрусовите плодове имат няколко противопоказания.
Никога не яжте тези храни преди излагане на слънце
Знаете ли, че потреблението на избрани храни е изрично неразрешена преди интензивно излагане на слънце? В най-хубавия случай това мо...
Прочети повече
Те не трябва да се употребяват от склонни към алергии хора, защото са с висока степен на алергенност. По същата причина кърмещите майки би трябвало да бъдат деликатни с тези плодове - по време на кърмене цитрусите са в положение да причинят алергии на бебето.

Соковете от цитрусови плодове са с висока киселинност, тъй че могат да причинят изостряне на продължителен гастрит, язва на стомаха или панкреатит. Поради високата киселинност след ястие на тези плодове е добре да измиете зъбите си или просто да изплакнете устата си, с цел да предпазите зъбния гланц.

Купувайте цитрусови плодове единствено от оторизирани търговски обекти. Избягвайте да пазарувате в неидентифицирани и необорудвани места за търговия на дребно, изключително около автомагистралите. Плодовете да са узрели, с непокътната кора и без признаци на изгниване. Продавачът би трябвало да разполага с документи, потвърждаващи качеството и сигурността на продаваните артикули.

Преди да ядете плодовете, не забравяйте щедро да ги измиете. Това служи като предварителна защита на чревни инфекции и отравяния.

 

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР