Портал към миналото ли е вашата операционна? Съгласни ли сте

...
Портал към миналото ли е вашата операционна? Съгласни ли сте
Коментари Харесай

Първите очни операции с добавена реалност бяха извършени у нас

Портал към предишното ли е вашата операционна? Съгласни ли сте да вършиме крачка обратно, когато виждате операционното поле? При диагностиката използваме инсталация с невероятни изобразителни благоприятни условия – скенери, ехографи, само че щом влезем в операционната, те остават зад тила ни. Операционните микроскопи употребяват технология от 1960 година и с изключение на, че през годините са ставали по-лъскави, нищо друго не се е трансформирало.

Така стартира публикацията „ Погледни в бъдещето – през днешния ден “ в влиятелното офталмологично списание „ Retina Today “ („ Ретината през днешния ден “). Писана е от трима от най-известните офталмолози в света, а отзивите са за първата в света 3D система, употребена в очната хирургия. Тя заменя операционния микроскоп и прогнозите са, че единствено след 10 години интервенциите с добавена действителност ще бъдат общоприети в микрохирургията на окото и лекарите ще се питат – по какъв начин сме оперирали преди?

В момента системата се презентира във водещи очни клиники в Европа и света. Три български очни клиники бяха определени за представянето на този вид интервенции у нас. Първата бе Очна клиника „ Зора “ в столицата. Бяха осъществени интервенции на 8 души с разнообразни болести на стъкловидното тяло и задния сегмент – отлепена ретина, контузии. Един от операторите бе проф. доктор Ива Петкова – народен съветник по офталмология. Системата бе демонстрирана още в две български лечебни заведения в София и Пловдив.
Системата Ngenuity цифровизира и усилва хирургичното поле. Хирургът поставя 3D очила към този момент не се навежда да гледа в микроскопа, а следи интервенцията на огромен екран. Освен полето, в профил са добавени данни от проучванията на пациента. При обичайна интервенция, с цел да гледа проучванията, хирургът откъсва очите си от микроскопа и постоянно рискува да сгреши.

Ngenuity е разработвана близо 10 години от екип инженери и офталмохирурзи. Една от главните изгоди, за които е мислил екипът е, по какъв начин да понижи напрежението на хирурга. Офталмохирурзите са изложени на нараснал риск от мускулно-скелетни пострадвания, поради неестествената си поза зад микроскопа. Те прекарват часове в статично и неестествено състояние на главата, оттова болките във врата и раменете, ошипяването, износването на ставите са чест сателит в тази специалност. Изчислено е, че с помощта на ергономията новата система може да удължи кариерата на един офталмохирург с 10 години.

Огромна изгода за пациента е премахването на фототоксичността и инжектирането на контрастно вещество в окото. При естествения микроскоп в окото прониква светлина, която оказва нежелателен резултат върху зрителната заостреност. Не е належащо да се инжектират контрастни субстанции в очите, което е процедура при интервенции на ретината.

Ngenuity е скъп обучителен инструмент. Сега не е допустимо обучителят да види какво се случва в операционното поле, без да огледа в микроскопа на ученика. Огромният екран се гледа от всички асистенти, в това число и от здравната сестра, която може да планува какъв инструмент да подаде.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР