Порт Луис, Мавриций – До началото на 2022 г. Гаетан

...
Порт Луис, Мавриций – До началото на 2022 г. Гаетан
Коментари Харесай

„Деца, чиито вътрешности са унищожени“: Завръщането на злоупотребата с наркотици в Мавриций

Порт Луис, Мавриций – До началото на 2022 година Гаетан (истинското име не е разкрито) изкарваше порядъчен живот като строителен служащ, помагащ на обекти към Мавриций, когато взема ненадейно решение, което ще преобърне живота му с главата надолу.

Докато един ден пушеше цигара с сътрудници по време на обедната си отмора, на 35-годишния мъж му беше препоръчана опцията да си купи малко хероин. В рамките на седмици той го приемаше всеки ден, с цел да отблъсне болките от абстиненцията.

Продължете да четете

лист от 4 детайла, които Global South би трябвало да се поучи от издевателството на Big Pharma Южна Африка Съединени американски щати глоби китайски компании поради търговията с опиати фентанил Елитни тюлени от Военноморски сили на Съединени американски щати, армейски специфични елементи ще бъдат тествани за приложимост на опиати Намерени към 12 тела, разпръснати към Монтерей в Северно Мексико h3> завършек на списъка

„ Това едно решение ми струваше скъпо “, споделя той пред Ал Джазира. Скоро той се зарови в мъчно извоюваните си спестявания, с цел да откри 2000 маврицийски рупии ($45), нужни му за четирите му дневни дози. Неговите сътрудници пристрастени на работа оголваха медни проводници или подвигаха гофрирана ламарина и бяла техника от улиците, продавайки метала, с цел да финансират своя навик  – постоянно срещана процедура в града.

В хватката на пристрастяването в продължение на няколко месеца, Гаетан осъзна, че би трябвало бързо да се отърве. Но след две седмици прекъсване на използването на опиати, той се върна. В последна сметка той откри пътя си до центъра за лекуване Idrice Goomany, ситуиран в сърцето на Порт Луис, където приключи интензивна шестмесечна стратегия за детоксикация.

Той към момента посещава всяка седмица за съвещания и е рядка история на триумфа на този дребен остров с 1,3 милиона души, унищожен от наркотична зараза с невиждани размери. Пристрастяването към хероин, което доближи своя връх през 90-те години, се завърна бурно в страната, като опиатът се пренасочи към крайбрежията й през Мадагаскар по време на пътуването си от Афганистан до Източна и Южна Африка.

Успоредно с това синтетиката се наложи – медикаменти като „ Черната мамба “, „ Рамбо “ и „ Убийство “, създадени с химикали от Китай, които се смесват с разредител или пестициди и се напръскват върху чай, тютюн или билки, осигурявайки мощно токсично шлагери за младежи. „ Предимството на синтетиката е, че е евтина “, споделя Имран Дану, шеф на центъра. Ученически клуб се събира, с цел да купи шлагер за 100 маврицийски рупии (2 долара), споделя той.

„ Днес опиатите са проблем номер едно в страната “, споделя Марио Ах-Сиан, шеф на Centre d’Accueil de Terre Rouge, различен център за лекуване, ситуиран на няколко километра от Порт Луис. 63-годишният мъж се отхвърли от хероина преди 23 години и от този момент посвети живота си на това да оказва помощ на другите да се освободят от страданието. Наркотиците са предизвикали безпорядък из целия остров, предизвиквайки вълна от грабежи и набези, споделя той.

Според публично изследване от 2021 година към 55 000 души на възраст сред 18 и 59 години (7,4 % от този транш от населението) използват неинжекционни опиати, в това число канабис, синтетика и хероин, погълнати посредством смъркане, смъркане или пушене.

Изчисленията се основават на дребни проби, а не на теренна работа, споделя Ах-Сиан. Подобно на доста други, с които Al Jazeera беседва, той има вяра, че действителните числа са доста по-високи.

Епицентър

В Karo Kalyptus въздействието на бързо разрастващата се търговия с опиати е елементарно видимо. Това е епицентърът на нарко сцената на острова, регион, нападнат предишния юли при подробно планувана полицейска акция, която измъкна канабис, синтетика и хероин на стойност 77 милиона маврицийски рупии (над 1,7 милиона долара). Разглеждайки дребния анклав, паянтова група от недопечен бетон и ръждясали колиби от вълнообразна ламарина надълбоко в бедното предградие Рош Боа, е мъчно да се повярва, че толкоз огромни суми минават отсам.

Ал Джазира се срещна с три локални дами в Каро Калиптус. Те говореха, употребявайки псевдоними, като в същото време подчертаха, че им е омръзнало да гледат по какъв начин децата им са унищожени от опиати. Животът тук е сложен, споделя Мари, която пере облекла, с цел да си изкарва прехраната и отбелязва, че доста деца не вървят на учебно заведение, някои стартират да се дрогират още на 10-годишна възраст. „ Ena zanfan inn fini andan “, споделя тя на креолски – „ Има деца, чиито черва са разрушени “. По-рано тази година тя се натъква на труп на улицата, за който счита, че е предозирал хероин.

Клодин, друга от дамите, споделя, че кристалният метамфетамин и нов артикул, наименуван „ ladrog zombi “ („ опиат за зомбита “), който кара потребителите в кома, стават все по-разпространени на пазара. Името на последното лекарство и описанието на неговите резултати наподобява подхождат на скорошните отчети за скотски транквилизатор ксилазин, идващ в прилежащ Реюнион.

Местните тук са наети като пазачи. Те печелят 1500-2000 рупии ($34-45) дневно, относително рентабилен пакет от заплати в страна, където мнозина се борят с минимална заплата от 15 000 рупии ($340) на месец в разгара на рецесията с разноските за живот. Често наблюдаващите получават авансово уведомление за полицейски визити, от време на време до два часа. „ Някой от вътрешната страна им дава информацията “, споделя Клодин.

„ Няма политическа воля “

През 2018 година назначена от страната комисия за следствие откри ясни доказателства за въздействие на мафията върху разнообразни участници, в това число полиция, надзиратели в пандизите, юристи, митнически чиновници и политици. Той посъветва отделът за битка с опиатите и контрабандата (ADSU), който беше оценен като прекомерно развален за реформиране, да бъде разхлабен. Пет години по-късно ADSU продължава да съществува, като въздействието му е подсилено от основаването на допълваща мощ, наречена Специален ударен екип (SST), формиран от някогашни офицери от редиците на ADSU.

С наближаването на изборите през идната година държавното управление на министър-председателя Правинд Джугнаут ускори войната си против опиатите с мрачни билбордове, обявяващи „ Unis Contre la Drogue – Обединени против опиатите “. Но критиците настояват, че SST е политически инструмент на войнственото социалистическо придвижване (MSM) на Джугнаут, което слага под въпрос неговата откровеност. Полицаи са арестували високопоставени цели, в това число юрист Акил Бисесур и деятел Бруно Лорет, прочут със застъпничеството против полицейската грубост и въздействие върху опиатите, по краткотрайни обвинявания в трафик на опиати или машинация.

Правителството също е упрекнато, че пази най-големия трафикант на острова. Жан-Юбер Селерин, прочут още като Франклин, беше наказан на седем години затвор за трафик сред островите от управляващите в прилежащ Реюнион през 2021 година

Въпреки това той остава в Мавриций, където сега е разследван за пране на пари. Толкова ниско е публичното доверие в държавното управление, че мнозина подозират, че следствието е проведено, с цел да забави екстрадицията на краля. „ Ако той проговори, доста висши глави ще се търкалят “, споделя Али Лейзър, деец обществен служащ, който е водил траяла десетилетия акция против опиатите на острова.

„ Няма политическа воля за битка с наркомафията “, споделя Нандо Бодха, някогашен общоприет секретар на ръководещата МСМ, който напусна партията, откакто стана очевидец на залитането й към автокрацията от близко. Сега с Linion Moris, многопартиен съюз, той желае да преразгледа система, която счита, че е пронизана от корупция. „ Все повече и повече се трансформираме в наркоикономика “, споделя той. „ Парите от опиати се употребяват в конни надбягвания, залагания, казина и търговия на дребно. Кралски водачи са проникнали в правосъдната и правосъдната система.

Ал Джазира се свърза с Правителствената осведомителна работа за изявление, само че не получи отговор.


Възстановяване и назад изкупуване

Тъй като опиатите стават все по-вплетени в тъканта на ежедневния живот, страната преразглежда своето лекуване на подвластните, като се отдалечава от старите репресивни политики. В момента държавното управление основава група, която да насочва потребителите през другите стадии на възобновяване – от рехабилитация до реинтеграция. Това е ход, приветстван от Dhanoo, който желае да види повече подвластни в центровете за лекуване, вместо в пандиза.

Но до момента в който не се преодолее въздействието на опиатите, казусът няма да изчезне скоро. Гаетан си спомня какъв брой елементарно е било да се измъкнат чиновниците на ADSU в Baie du Tombeau, когато е бил на открито и е купувал дози „ кафяво “, както е прочут локалният хероин. „ В региона имаше към четирима от петима дилъри. Всички знаеха къде е полицията “, споделя той.

Бавно той се възвръща. В своето село Флак, където „ множеството хора са на нещо, млади, остарели, мъже, дами “, той е прекъснал контактите си с някогашни сътрудници и напуща дома си единствено с цел да отиде на работа или да купи храна, като постоянно се твърди, че носи единствено непоколебим най-малко в брой.

„ Чувствам се като преди да стартира да го одобрявам, само че знам, че съм се трансформирал “, споделя Гаетан. „ Това е проклинание. Това ви довършва. “

Източник: Ал Джазира

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР