Porsche и Ferrari са в центъра на дебата в ЕС

...
Porsche и Ferrari са в центъра на дебата в ЕС
Коментари Харесай

Porsche и Ferrari поставят e-горивата в центъра на дебата за двигателите в ЕС

Porsche и Ferrari са в центъра на дебата в Европейски Съюз по отношение на проекта за унищожаване на мотора с вътрешно горене и се стремят да изключат е- горивата от плануваната за 2035 година възбрана за нови коли с мотори с вътрешно горене.

Производителите на коли се стремят да изключат синтетичните горива от плануваната за 2035 година възбрана на Европейски Съюз за нови транспортни средства с мотори с вътрешно горене. Въпреки че принадлежат към стеснен сегмент от автомобилната промишленост, статутът на Порше и Ферари като емблематични производители на коли е задоволителен, с цел да накара държавните управления им да оспорят проекта на Европейски Съюз предходната седмица, единствено няколко дни преди плануваното гласоподаване.

Окончателното гласоподаване на възбраната за потребление на ДВГ през 2035 година трябваше да се организира на 7 март, само че беше отсрочено за неопределен срок заради опасения, че Германия може да се въздържи, което ще провали регламента. Европейската комисия, Германия и Италия, която е срещу възбраната, ще проведат диалози през идващите седмици за това по какъв начин да се интегрира технологията за електронно гориво в предложенията на Комисията.

Противопоставянето на Германия и Италия на възбраната, откакто по-рано те се съгласиха с препоръчаното законодателство, раздруса Брюксел и отвори още веднъж въпросите към хипотетично неутралните във връзка с климата електронни горива, които се оказаха прекомерно скъпи за огромни автомобилни паркове. Това обаче разкри и по-дълбоки въпроси по отношение на икономическите и обществените сили, които играят роля в прехода на Европа към зелени технологии.

Автомобилите са в основата на културата на Германия, която продължава да бъде единствената европейска страна без ограничавания на скоростта в секторите на фамозния аутобан – безконечен бодил в очите на природозащитниците.

Съпротивата против оферти закон на Европейски Съюз демонстрира нежеланието на страната да се сбогува с някои от главните си знаци, като да вземем за пример Porsche 911.

Но напъните за закъснение на закона на Европейски Съюз на толкоз късен стадий провокираха рецензии в автомобилната промишленост. Тъй като производителите влагат милиарди в стартирането на пазара на електрически автомобили, доста от тях не желаят да отвличат вниманието от една скъпа евентуална опция.

„ Бих го нарекъл към този момент съвсем тъпо “, сподели в изявление Томас Ингенлат, основен изпълнителен шеф на първокласната марка Polestar. „ Индустрията и политиците би трябвало най-сетне да дадат този доста явен сигнал за това какво е пътуването напред. “

Докато множеството автомобилни производители влагат десетки милиарди в прехода към електрически транспортни средства, Porsche също влага в цех за синтетични горива в Чили, частично тъй като производителят не възнамерява да създава своя състезателен автомобил 911 в електрическа версия.

Според представител на Porsche употребата на коли с мотори с вътрешно горене по безпристрастен за климата метод също може да помогне за ускорение на декарбонизацията на транспортния бранш. Съществуващият авто парк би трябвало да бъде включен в напъните за по-бързо понижаване на излъчванията на CO2, добави той.

Ferrari съобщи, че се стреми към различни горива, с цел да продължи да създава коли с мотор с вътрешно горене, които резервират наследството му. Поддръжниците на електронните горива споделят, че те всъщност са възобновима електрическа енергия, която е превърната в горимо, течно гориво.

За да го произведат, учените комбинират уловения въглероден диоксид с водород, който е бил обособен от водата в развой, задвижван от възобновима сила, създавайки синтетично въглеводородно гориво. Когато се изгарят в мотор с вътрешно горене, електронните горива основават въглероден диоксид. Но защото то е създадено от уловен преди този момент CO2, те настояват, че е неутрално във връзка с климата.

Технологията притегля необикновен интерес в Германия, където през 1925 година е изобретен процесът Фишер-Тропш, който към момента е в основата на е-горивата. Методът разрешава на изпитващите петролен дефицит немски военни да основават заместващи течни горива от въглища по време на Втората международна война.

За бъдещите немски и италиански спортни коли по-високата енергийна компактност на тези горива спрямо литиево-йонните акумулатори в електрическите автомобили би означавала, че производителите на коли могат да продължат да създават леки спортни коли, които са пъргави в завоите, с ревящи мотори и гърмящи ауспуси.

Формула 1, водещото съревнование за автомобилни в света, ще премине към синтетични горива през сезон 2026 година Макар че този ход няма да понижи общите излъчвания на спорта – 99 % от които идват от източници, които не са свързани със спортните коли, като да вземем за пример пътувания със аероплан до надпревари по целия свят – той ще помогне да се потвърди, че синтетичните горива могат да задвижват високопроизводителни автомобилни мотори.

„ Влакът-беглец “

Краят на моторите с вътрешно горене е близо, в случай че не бъдат избавени от е-горивата.

Макар че автомобилни производители като Mercedes-Benz и BMW имат екипи, които работят по ново потомство мотори с вътрешно горене, с цел да се съобразят с нормите за излъчвания Евро-7, които ще влязат в действие през 2025 година, няма проекти или финансиране за потомство по-късно.

„ Тенденцията за електрификация на автомобилната промишленост в този миг е нещо като влак-беглец “, сподели в изявление Роберто Вавасори, изпълнителен шеф в италианския производител на спирачки Brembo.

„ Може да се окаже още по-лошо да бъде спрян или занимателен заради големия размер на вложенията на автомобилните производители. “

Вавасори обаче добави, че „ главният въпрос е по какъв начин и къде ще намерим цялата чиста сила, от която се нуждае процесът на електрически преход, защото можем да разберем, че през 2035 година Европа няма да е подготвена за това от позиция на инфраструктурата “.

Някои представители на сектора се притесняват, че изключението за електронните горива – даже в случай че е лимитирано до някои спортни коли – може да притъпи въздействието върху автомобилната промишленост от ясната възбрана на моторите с вътрешно горене през 2035 година

В енергийния бранш твърдите крайни периоди за излизане от изкопаемите горива като въглищата форсираха още по-бързото понижаване на производството, защото фирмите лимитират вложенията в умиращия бранш, а служащите мигрират към браншове с по-добри вероятности за бъдещето.

Изключенията от новите правила на Европейски Съюз са малко, само че страните членки и Народното събрание авансово се договориха, че нишовите производители – в това число Lamborghini – които създават дребен брой коли, ще получат едногодишно отсрочване на осъществяването на задачите за излъчванията.

Пилотен план

В Германия синтетичните горива са част от по-широк блян за създаване на течни и твърди горива, които съхраняват възобновима сила, само че не са статични акумулатори. Проектите Power-to-X включват пилотен план в Технологичния институт в Карлсруе и плануван план на Dow Chemicals в Щаде.

Порше и Ферари следват този образец.

Porsche има 12,5% дял в HIF Global, производител на електронни горива, който ръководи световен пилотен цех в Хару Они, Чили.

Ferrari съобщи, че нейната стратегия за нововъведения ще се концентрира освен върху прехода към електричество, само че и върху е-горивата, смазочните материали и охладителните течности, „ което ще ни разреши да понижим излъчванията, като в същото време продължим да използваме мотори с вътрешно горене, които резервират нашето завещание “.

Настроенията на Ферари намират отзив в немската политика, където водачите на про-бизнес партията FDP са мотор на опозицията против възбраната на моторите с вътрешно горене.

Нейният водач Кристиан Линднер е почитател на Porsche 911, който попадна под обстрел поради това, че постоянно изпращаше SMS-и на основния изпълнителен шеф на Porsche Оливер Блуме по време на съдружните договаряния.

FDP, младшият сътрудник в трипартийния алианс на Шолц, се пробва да увеличи престижа си в държавното управление през последните месеци след поредност от слаби резултати на районните избори и на фона на намаляващата поддръжка в изследванията на гласоподавателите.

Линднер и министърът на превоза от СвДП Фолкер Висинг, който тази седмица насочи опасността на Германия да блокира законодателството на Европейски Съюз, се възползват от мощните отзиви в страната.

Според изследване на Nordlight Research от ноември 2022 година към три четвърти от германците желаят идващият им автомобил да е с мотор с вътрешно горене.

В изявлението си в петък Висинг още веднъж разпореди на Европейски Съюз отговорността да откри дерогация за електронните горива.

„ Противоречиво е, когато Комисията на Европейски Съюз приканва за високи цели за запазване на климата, от една страна, само че въпреки това затруднява постигането на тези цели посредством прекомерно амбициозно контролиране “, сподели той.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР