Породата акбаш е турска, и е наречена така на характерна

...
Породата акбаш е турска, и е наречена така на характерна
Коментари Харесай

Характер и поведение на акбаш

Породата акбаш е турска, и е наречена по този начин на присъща специфичност от типа на кучето. Акбаш безусловно се превежда като бяла глава и засяга бялата четина на това едро овчарско куче, която го правила добре очевидно за хищниците даже в тъмното.

Днес пастирското куче е повече домакински любим и надзирател, запазило инстинктите си на пазач от времето, когато са му поверявани стадата. Днес още веднъж може изцяло да се разчита на него.

Какво би трябвало да знаем за характера и държанието на акбаш? То е високо интелигентно и съобразително и по тази причина е превъзходен надзирател и сателит на стопанина. Известно е със своя лоялен и самостоятелен темперамент. То може да взима независими решения и да дефинира тъкмо степента на заплаха и действителната опасност за своя притежател.

Всички притежатели показват високата степен на отговорност на кучето, което при никакви условия не напуща поста си. Ако му е поверено стадо или различен обект за защита, то в никакъв случай няма да се впусне в гонене на нападателя.

Или ще се оправи с него на място, или ще го прогони надалеч от обекта, който охранява, изплашвайки го, само че няма да се впусне в гонене и да изостави ролята си на защита. Ако работи като овчарско куче, акбаш е скъп асистент на овчаря, с помощта на който стадото ще бъде държано под надзор.

Акбаш е куче, което демонстрира мощна експанзия във връзка с нападатели и по тази причина има статус на рисково животно. Трябва обаче да се разясни, че тази порода е мощно привързана към фамилията и приятелите им и в никакъв случай няма да прояви експанзия към тях.

 Акбаш

Въпреки че кучето акбаш има славата на вълкодав, отвън работата си това всяващо почит четириного е сговорчиво и се схваща добре с други домашни любимци. Може да се дефинира като доста внимателно куче към непознати и гони всички кучета и котки, които се появят в охраняваната от него територия.

С децата в фамилията едрото животно е доста нежно и склонно да се отнася търпеливо към лудориите им, изпълнявайки ролята си на техен надзирател. Ако атмосферата, основана от децата не му харесва, то се отдръпва на по-тихо място.

Трябва обаче да се подчертае, че сходно държание не е резултат на вродени качества в характера на акбаш, а резултат от положително образование и социализация, които са наложителни при въвеждане на сходна порода като член на фамилията.

Въпреки това обаче акбаш е куче, което би трябвало да се държи на мотив при разходки на открито и да се води от умел човек, който може да ръководи едро и солно животно като акбаш с очебийно охранителна роля.

Вижте и други известни турски породи кучета.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР