Поробване на здравната система с пълна сила! Масови назначения на

...
Поробване на здравната система с пълна сила! Масови назначения на
Коментари Харесай

Поробване на здравната система с пълна сила! Масови назначения на роднини на сглобката преди ротацията!

Поробване на здравната система с цялостна мощ! Масови назначения на родственици на сглобката преди ротацията! Правят се основни назначения, които да запазят паричните потоци на слобката и на ментора на здравният министър – доктор Илко Семерджиев. Това гласи нов сигнал от загрижени чиновници на Министерството на здравеопазването.

Здравният министър Христо Хинков побърза да разгласи, че напуща поста (или го „ напущат ”) заради неналичието на поддръжка и обвързвания с политически назначения напън. Твърденията за опити за въздействие при взимането на решенията в Министерството на здравеопазването евентуално са резултат от опита да се одобри облика на жертва на системата. Която проф. Хинков и началникът на кабинета му познават чудесно и експлоатират точно по линия на нестимулирани и на пръв взор необясними назначения на членове на органи за ръководство и надзор на стратегически обществени предприятия с принципал Министерство на здравеопазването.

Крайната цел е преодоляване на предприятията посредством избор на подобаващи свързани лица, които са сложени отпред на сдружения с огромен капацитет за следено отклонение на обществен запас в огромни размери.

Допълнително, както началникът на кабинета на министъра Красимир Николов, по този начин и неговите сътрудници, към този момент са натрупали прочут опит на управителни позиции в сдруженията. По време на второто му предопределение в управлението на министерството Николов бърза да завърши процеса по привършване на процедурите за избор на членове на органи за ръководство. И надзор на своите сътрудници и съдружници в печеливши обществени предприятия.

Д-р Красимир Николов е част от екипа на Илко Семерджиев и заместника му Христо Хинков. Които от основаването на НЗОК през 1999г. са надлежно шеф и зам.-директор. А Красимир Николов оглавява стратегическа дирекция.

През 2017 година Красимир Николов е шеф на кабинета на Министерство на здравеопазването, когато длъжностен министър е Илко Семерджиев (според медийни изявления двамата са близки роднини).

За късия живот на служебния кабинет с решения на принципала напълно са заменени органите за ръководство и надзор на УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов “ ЕАД и стратегическото дружество за произвеждане на ваксини БУЛ БИО – НЦЗПБ ЕООД. Дружеството е основано със заповед на министър Илко Семерджиев от 10.11.2000 година Веднага след завръщането му като длъжностен министър с решения от 2017 година Николай Радославов Борисов е определен първо за инспектор. След това за шеф на БУЛ БИО – НЦЗПБ ЕООД.

По същото време за член на СД на УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов “ е назначен Илиян Кършев. За интервала 20.02.2017 – 02.05.2017 Кършев е назначен за член на СД до провеждането на конкурс. Като от 02.05.2017 до 14.07.2017 към този момент е член на управителния орган  след извършена процедура за избор.

По данни от интернет страницата на Адвокатско сдружение Кършев, Балджиева и Ко, адв. Николай Борисов е показан като част от екипа на сдружението още през 2015 година

Неслучайно след късия му престой в „ Пирогов ” три месеца по-късно адвокатското сдружение, ръководено и представлявано от Илиян Кършев, подписва контракт за правни услуги с БУЛ БИО – НЦЗПБ ЕООД. По време на взаимното им ръководство БУЛ БИО – НЦЗПБ ЕООД е ответник по правосъдни каузи. Приключили с признание на желае, наложени са предварителни обезпечителни ограничения. Рискува да загуби основни интернационалните партньорски организации, заради неподновяване на лицензии в период.

Подадени са сигнали за злоупотреби до „ Вътрешен одит “ към Министерство на здравеопазването, КПКОНПИ и Специализирана прокуратура.

До заличаването на ДОМ Здраве ЕАД през 2014 година Красимир Николов и Илиян Кършев са акционери и членове на СД на сдружението. През 2016 година Илиян Кършев трансферира на Красимир Николов 33% от дяловете на К.И.И. ПРОДЖЕКТ ООД. А няколко месеца по-късно – на 18.01.2017 година, Красимир Николов трансферира добитите 33% на Адвокатско сдружение Кършев Балджиева и Ко. След което става шеф на кабинета на Министерство на здравеопазването.

За интервала 2017-2022 година доктор Красимир Николов и доктор Лучия Добрева са заместници на и.д. на УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов “.

Като и към днешна дата не престават инспекциите във връзка със подозрения за нарушавания при провеждани под тяхно управление публични поръчки.

Поредицата от сигнали за осъществени нарушавания в двете обществени сдружения, както и влошеното финансово положение на БУЛ БИО – НЦЗПБ ЕООД, след ръководството на Борисов и Кършев, явно не се отразяват отрицателно на репутацията на Красимир Николов, Илиян Кършев, Николай Борисов и Лучия Добрева, видно от решенията на принципала на Министерство на здравеопазването.

От 16.03.2023г. Красимир Николов още веднъж е шеф на кабинета на Министерство на здравеопазването.

Николай Борисов пък е назначен за и.д. на Здравна капиталова компания за детска болница ЕАД от 28.09.2023 година

Със заповед № РД-16-4/04.01.2024 г е открит конкурс за избор на членове на органи за ръководство – съвет на шефовете на ЗИКДБ. По данни на уеб страницата на министерството от 31.01.2024 година до трети стадий на състезанието – събеседване е позволен единствено един претендент – Николай Радославов Борисов.

От 07.2023 година сътрудника на доктор Красимир Николов от УМБАЛСМ „ Н.И.Пирогов “ – доктор Лучия Добрева, е определена за шеф на дирекция „ Лечебни действия “ в Министерството на здравеопазването. А с решение от 14.11.2023 година е назначена за член на СД на БУЛ БИО – НЦЗПБ.

Красимир Николов не пропуща да устрои съдружника си и сътрудник Илиян Кършев в БУЛ БИО – НЦЗПБ. И също като Лучия Добрева той е назначен за член на СД като представител на страната.

Очевидно, началникът на кабинета не държи сметка сходство с критериите за асортимент при номиниране на претенденти за членове на органите за ръководство и надзор в обществените предприятия.

В още по-малка степен назначенията са транспарантни и справедливи.

Безспорно доктор Красимир Николов се възползва от пълномощията си като шеф на кабинета. С цел свързаната с него група от доверени лица да управлява основни и печеливши обществени предприятия и след отдръпването му от управителния пост в Министерство на здравеопазването.

Доказано схемата работи сполучливо, насъбран е забележителен опит при разходването на обществен запас. Като нездравословните последствия от управническите решения остават за сметка на неприятния собственик – страната. На правилото „ в случай че не стане нещо от първия път, пробвай отново ”. Зад лозунгите за вредата от политическите назначения ясно личат икономическите зависимости сред органа по назначение и определените от него лица.

В описаната скица може да се направи обосновано съмнение, че е сбъднат фактическият състав на закононарушение по работа. А точно:

Длъжностно лице, превишаващо властта или правата си за да набави за себе и за партньорската си група полза или да аргументи другиму щета.

И от това могат да настъпят немаловажни нездравословни последствия.

Докато способените органи не се ангажират с инспекция на зависимостите, като главен аршин за назначенията, Красимир Николов и Ко, ще не престават с следващия си опит да управляват и експлоатират обществен запас за персонално облагодетелстване.

Източник – Народ

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News Showcase

Още вести четете в секция България

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР