Поредното посегателство срещу свободата на словото в България, осъществено този

...
Поредното посегателство срещу свободата на словото в България, осъществено този
Коментари Харесай

Цензурагейт разлюля държавата, призиви за оставки на Тодоров и Симеонов

Поредното посягане против свободата на словото в България, осъществено този път онлайн в ефира на Нова телевизия от депутата Антон Тодоров и вицепремиера Валери Симеонов, провокира същински гърмеж от неодобрение и митинги измежду медии, политици и цивилен организации. В поредните си участия в утринния блок на малкия екран в петък те намекнаха, че повода за изгубването на Анна Цолова от предаването е поради " линия на държание " и задавани въпроси. Тодоров заплаши с уволняване Николаев, а Валери Симеонов му сподели, че може да му спретне " Викторгейт ".

Тези им реплики станаха причина партиите " Да, България " и Движение България на жителите да изискат оставките им, а Асоциацията на европейските публицисти прикани медийната колегия да бойкотира ръководещи, заплашващи публицисти.

АЕЖ: Медиите да бойкотират мощните на деня

" Считаме, че е редно българските медии да бойкотират мощните на деня, които намерено подлагат публицисти на напън и показват неуважение към свободата на словото, което е главен поръчител за съществуването на едно демократично общество ", се споделя в оповестената на уеб страницата на АЕЖ позиция.

" В случай, че политическа партия ГЕРБ не смъкна неотложно политическото доверие от Тодоров, думите му могат да бъдат одобрявани като самопризнание, че ръководещите оказват напън върху една от най-големите малките екрани в страната и де факто стоят зад отдръпването на Ани Цолова от предаването " Здравей, България ", означават от АЕЖ.

От асоциацията обръщат внимание и на заканите против Николаев по-късно в същото предаване и от вицепремиера Валери Симеонов: " Той също загатна празния стол на Ани Цолова и добави, че " Викторгейт " се прави елементарно ".

Двамата политици всъщност вършат опит за цензура, защото ясно демонстрират, че " неуместните " към ръководещите въпроси освен не са мечтани, само че и ще доведат до дейности против журналиста, който ги задава, отбелязва АЕЖ.

" Изказванията са проява на отношението на ръководещите към медиите. Те не желаят самостоятелни публицисти, които да бъдат коректив на властта, а статисти, които просто да предават посланията на мощните на деня ", се споделя в позицията.

От асоциацията напомнят, че дейностите на Антон Тодоров и Валери Симеонов стават в подтекста на офанзивата, която някогашният ефирен водещ, партиен водач и сегашен евродепутат Николай Бареков стартира против разнообразни публицисти и изразяваща се в подаването на бутафорни сигнали против тях до правоохранителните институции.

" Това демонстрира, че натискът върху медиите не е изолирано събитие, а всекидневна процедура на политическата класа, която явно цели едно - цялостно заглушаване на сериозните гласове ", добавя асоциацията.

Две партии желаеха оставката на Тодоров

Според " Да, България " и " Движение България на жителите " депутатът Антон Тодоров би трябвало да напусне Народното събрание.

ДБГ чака от ГЕРБ отговор " приказва ли Антон Тодоров от името на Бойко Борисов или Цветан Цветанов, когато заплашва публицисти, поради заложени въпроси, или когато се пробва да прави внушения за финансиране на медии и поръчки, че ще стъпче съперници, какъвто бе казусът със Сашо Диков преди седмица? "

Според ДБГ с " цензурагейт " се прави опит да заглуши и прикрие разширението на " модела Делян ", " Хасковогейт ", " суджукгейт " и всевъзможни последващи гейтове ".

" Да, България " приканва ръководителя на ГЕРБ Бойко Борисов, " в случай че фактически има вяра в смисъла от свободата на медиите, дано направи стъпка оттатък протоколните заявления и потвърди ясно позицията си пред българското общество като изиска оставката на Антон Тодоров ". Партията напомня, че Тодоров е и зам.-председател на " Комисията за битка с корупцията, спора на ползи и парламентарната нравственос ". " Тази заран в народен ефир за следващ път бяхме очевидци на това доколко ръководещото статукво си разрешава да репресира публицистите в България и да постанова онлайн цензура по отношение на неуместни въпроси и тематики. Депутатът от ГЕРБ освен погази свободата на словото, само че и насочи персонални закани към водещия ", декларира ДаБГ и добавя, че държанието на Валери Симеонов също е неприемливо, напомняйки, че от дълго време са поискали неговата оставка.

Българска социалистическа партия подреди и Елена Йончева към заплашваните и цензурираните

Изявите на двамата управленци станаха непредвиден подарък за Българска социалистическа партия, която в последните дни изваждам нескрито роднински назначения във властта.

" Категорично осъждаме следващия случай на цензура и закани към български публицисти от ГЕРБ. Преди дни такава беше отправена към Сашо Диков. Вчера - към Елена Йончева. Днес - към Виктор Николаев ", съобщи и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която причислява депутатката на партията си Йончева към настоящите публицисти.

Според нея е недопустимо оправданието, че става дума за персонално мнение на един народен представител. " То не може да изтрие обстоятелството, че Антон Тодоров показва тези позиции освен в малките екрани, само че и от парламентарната естрада под благосклонния взор на управлението на партия ГЕРБ, на ръководителя на Народното събрание и поощряван с мълчанието на министър-председателя Борисов ", сподели Нинова, представена от пресцентъра си. Тя акцентира, че това не е казус, а метод на мислене на ръководещите чийто принцип е " или ще мълчите, или ще минем през вас, ще ви уволним, ще ви смачкаме ".

" Уважаеми публицисти, не мълчете. Показвайте обективната картина в страната. Ние сме на ваша страна и на страната на истината ", обръща се Нинова към медиите.

" Партията, от която е клиничният случай носи цялостна отговорност "

" Жалко, че обществото продължава да гледа на всичко като изолиран случай, като персонален проблем, като самостоятелно решение, като лична безочливост...Това е политика и ето за какво партията, от която е клиничният случай носи цялостна отговорност, че знаейки какъв случай е той, го е поставила в редиците си ", разяснява проф. Николай Слатински във Facebook.

" Тази партия е решила, че тъкмо подобен вид дава отговор на ползите и профила й, че той ще обслужва нейните цели и полезности, ще й прави работа, ще й носи позитиви. Защото е част от нея - по нрав и манталитет, тъй като в някакъв доста явен смисъл той Е Тя ", написа Слатински и добавя, че в тази ситуация с Антон Тодоров не става дума за " лична безочливост ".

" То е разумно разследване от кадровата политика в дадената партия, то е съответно отражение, въпреки и леко хиперболизирано, на нейната същина, то е методът, по който тя посредством своите водачи предизвиква и форсира разпаднето на нраствената и моралната тъкан на обществото, то е форма на нейното наличие...Затова и приказвам с голяма паника за протичащото се - ден след ден да ставаме все по-уродливо общество ", заключава Николай Слатински.



Водещият от бТВ Юксел Кадриев разяснява във Facebook: " Не е единствено неприемливо народен представител - и то от ръководеща партия - да заплашва публицист. За подобен въпрос в страните от белия свят не уволняват! За подобен отговор в страните от белия свят изключват от политиката ".

Колегата му Светослав Иванов написа: " Когато политиците се самозабравят, те стартират да заплашват непосредствено в ефир.

Тодоров към Виктор: " За подобен въпрос, аз в случай че съм началник в малкия екран, отстранявам ".

Симеонов към Виктор: " Вижте колежката ви, беше тук, а ето, останахте си самичък ".

Проблемът е, че сходна безочливост имитира някаква нова нормалност. Но единствено имитира, тъй като неприятният усет е нападателен и изострен. Изобщо няма да обмислям с помощта на кои свои качества господин Тодоров е народен представител в българския парламент (…) Като цяло сега, самозабравилите се насочват стрелите си към медиите - те заплашват, цапат, клеветят. Компрометираните се пробват да компрометират, калните хвърлят тиня с претекста: " Всички сме мръсни ". Политиците си броят роднините във властта. Те са доста. Шуробаджанащината няма цвят. Също както и наглостта. "



Кратък бе коментарът на карикатуриста Христо Комарницки , който написа: " Нова стои зад публицистите си, а ГЕРБ застава твърдо зад Нова! "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР