Поредно увеличение на газа поискаха от Булгаргаз“. То е за

...
Поредно увеличение на газа поискаха от Булгаргаз“. То е за
Коментари Харесай

Куюмджиев: Никой не знае кой точно води преговори с „Газпром“ 


Поредно нарастване на газа желаеха от „ Булгаргаз “. То е за 19% от септември, а количества има за идващите два месец, увери през днешния ден шефът на сдружението Деница Златева.
Според енергийния специалист Явор Куюмджиев, газ ще има, само че въпросът е на какви цени, а по думите му, ще са доста високи.

„ На Балканския полуостров има доста газ, най-вече съветски, малко азербайджански. Когато сами се отказахме от контракта, който ни гарантираше доставки и предсказуемост, се случва това, което се случва. Това е най-голямата нелепост, която можеше да се направи при предсказуеми цени. Пазарът е полудял, а ние на процедура отново купуваме съветски газ “, разяснява той в студиото на „ Денят ON AIR “.

И изрази убеждението си, че някой печели от прекупуването на газ: „ Купувахме за 100 единици, в този момент за 130 – тези 30 някой ги прибира. И да не е медиатор – вторият търговец “.

Бившият зам.-министър на енергетиката изрази изненадата си по какъв начин никой не знае кой тъкмо води договаряния с „ Газпром “. Прогнозира тегленето на заеми през зимата.

„ Тази цена, която зимата ще бъде на природния газ, е непоносима и за жителите, и за бизнеса. Кредитите са единственото избавление. Дали ние сме спрели да изпълняваме контракта или „ Газпром “ – има факт – договорът не работи, чия е виновността, следва да забележим “, съобщи Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той не вижда опция за България в добива на шистов газ.

„ Най-големите компании за шистов газ са американски. Това че Помпео лобира за американския бизнес в България е обикновено, той пази бизнеса. Но даже в тази рецесия, нито една европейска страна не приказва за отваряне на фракинга “, добави енергийният специалист.

И изрази убеждението си, че няма риск от нуклеарна злополука поради офанзивите в АЕЦ „ Запорожие “.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР