Поредно проучване, този път на „Алфа Рисърч“, показва, че ако

...
Поредно проучване, този път на „Алфа Рисърч“, показва, че ако
Коментари Харесай

Поредно проучване: Алфа Рисърч показва - ГЕРБ е първа политическа сила, ИТН на прага за влизане в НС

Поредно изследване, този път на „ Алфа Рисърч “, демонстрира, че в случай че в този момент има парламентарни избори, ГЕРБ е първа политическа мощ, а Има Такъв Народ са на прага за влизане в Народното събрание.

Резултатите от периодическия мониторинг на Алфа Рисърч обрисуват изострена поляризация в обществено-политическите настройки на българите и мощна динамичност в отношението към основни политически играчи. Проучването обрисува следните съществени трендове:

Във вътрешнополитически проект: внезапен спад на доверието към държавното управление, премиера и ръководещото болшинство, задълбочил се още повече след обществените раздори сред съдружните сътрудници. Преобладаващо песимистични упования, че кабинетът ще успее да овладее настоящите кризи; заем на доверие в битката с корупцията и правосъдната промяна.

Във външнополитически аспект: изострено внимание към войната в Украйна, възходящо отрицание за съветския президент В. Путин и публичен консенсус за евроатлантическата политическа ориентировка на страната.

Политическата турбулентност през последните два месеца провокира и ускорена динамичност в електоралните настройки на българите. Налице е обща наклонност към друго по активност разколебаване в поддръжката за ръководещите партии, консолидация измежду симпатизантите на ГЕРБ и готовност на коренен избор. Регистрираните желания, които не са в действителна електорална обстановка, наподобяват за момента по следния метод:

С 21.7% от решилите да гласоподават ГЕРБ излиза с към 3 пункта преднина пред Политическа партия, а главен фактор за това разбъркване е вътрешнопартийната консолидация. Макар да продължава да е един от най-остро подложените на критика партийни водачи, Бойко Борисов резервира доверието на 19.1% от пълнолетните българи.

Втора позиция за Политическа партия с 18.4%, само че с отлив от 6.0 пункта за два месеца. По-значима е ерозията в персоналния рейтинг на Кирил Петков (от 39% до 22.5%). Въпреки тази отрицателна наклонност той остава най-одобряван измежду партийните водачи.

10.2% поддръжка и трета позиция за Българска социалистическа партия. На фона на отрицателния тренд към ръководещата коалиция, социалистите резервират симпатизантите си от последните парламентарни избори, а водачът Корнелия Нинова – утвърждението на 18.3% от българите.

Мобилизацията на коренен избор дава подтик на националистите от „ Възраждане “, които бележат най-силен растеж през интервала, достигайки 9.4%. Положителна е динамичността и в персоналния рейтинг на водача им Костадин Костадинов (17.3%).

Движение за права и свободи получава нормалните си за неелекторален интервал 7.6% поддръжка, а водачът Мустафа Карадайъ утвърждението на 9.4% от гласоподавателите в страната.

По-слабо наранени от отрицателните трендове към ръководещите са Демократична България. Те стабилизират поддръжката си на ниво от 6.7%, а доверието в съпредседателите им варира в относително необятни граници: Христо Иванов – 15.8%, Владислав Панев – 8.5%, Атанас Атанасов – 7.1%.

Има Такъв Народ е другият съдружен сътрудник, който търпи основни електорални негативи. Подкрепата за него спада с 2.1 пункта спрямо февруари и все още е 4.5% от готовите да вземат участие в избори. Лидерът на групировката Слави Трифонов се употребява с утвърждението на 13.5% от българите.

Настоящото национално представително изследване е част от регулярния мониторинг на Алфа Рисърч. Проведено е в интервала 8 – 14 април 2022 година, измежду 1037 пълнолетни жители от цялата страна, посредством директно стандартизирано изявление с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по район и вид обитаемо място извадка с квота по пол, възраст, обучение. Публикувано е на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства.

Последното изследване на „ Галъп “ също демонстрира, че ГЕРБ е първа политическа мощ с 25,9% пред Политическа партия с 23,8%, а „ Демократична България “ са на ръба за влизане в Народното събрание с поддръжка от 4,5%.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР