Поредният случай на тормоз в забавачка провокира искания за видео

...
Поредният случай на тормоз в забавачка провокира искания за видео
Коментари Харесай

Всяка забавачка в София ще получи пари за камери, ако иска


Поредният случай на тормоз в забавачка предизвика претенции за видео наблюдаване, сн. БГНЕС

Всяка общинска детска градина, в която има единодушие за слагане на камери в стаите на децата, ще получи финансиране от Столичната община за това. За задачата би трябвало утвърждението и на личния състав, и на родителите. Това обясниха във вторник кметът Йорданка Фандъкова и заместникът ѝ, отговарящ за образованието, Тодор Чобанов.

Според Чобанов обаче не може да става и дума за външен достъп до записите - от компютър или телефон. Пред Нова телевизия Фандъкова съобщи, че в действително време те би трябвало да са налични единствено за шефа или за оторизиран от него човек, да се пазят месец и родителите да могат да ги видят, в случай че имат някакви подозрения за отношението към децата.

По думите на зам.-кмета, в една четвърт от общинските детски градини има вътрешно видео наблюдаване. В съвсем всички образователни заведения има камери, само че те записват какво става на входовете или по коридорите и са сложени по-скоро за сигурност.

Дискусията за видео наблюдението в детските градини се разгоря отначало след следващите случаи на принуждение над деца в такива институции, записани със скрита камера - в Бургас и в Плевен.

Общо решение

" Смятам, че видео наблюдението е опция да се управлява и да се вижда истината. Но това би трябвало да е консенсусно решение и на шефовете, и на родителите, тъй като не всички са съгласни по този въпрос. Лично мое мнение е, че е добре да има такава система ", изясни Фандъкова пред Нова телевизия.

Противното мнение все още изрича министърът на образованието Красимир Вълчев. На няколко пъти той разгласи, че видео наблюдението не е панацея, а слагането на камери няма да реши главния проблем с неналичието на доверие сред родителите и преподавателите. В същото време съгласно него това може да докара до демотивиране на учителите. Според Вълчев шефовете би трябвало да положат повече старания, с цел да подобрят връзката с родителите, както и да им дават повече информация за това, което се случва в градината или в учебното заведение.

Според Фандъкова шефовете би трябвало да убедят родителите, че е нужно всекидневието на децата им в градините да се записва с камери. Същото обаче би трябвало да се направи и за учителите, защото огромна част от тях не са съгласни работата им да се следи по този метод.

Без взаимни отстъпки

Фандъкова добави, че преподаватели като сниманата в бургаска градина възпитателка нямат място в системата. " В обществото би трябвало да има цялостен консенсус, че за хора, които упражняват физическо или психическо принуждение над децата, няма място в системата. Условията за работа са тежки, това са сложни действия, изисква се мотивация, само че няма опрощение за принуждение над децата. Това би трябвало да е политика на държавно и на локално равнище, по този начин и на равнище детска градина ", разяснява Фандъкова. Според нея в такива обстановки би трябвало да се реагира бързо, защото сходни случаи в допълнение разрушават доверието на родителите в системата.

Кметът изясни още, че за попречване на случаи на експанзия общината работи по това да бъде понижен броят на децата в яслените и градинските групи. По данни на администрацията групите в една четвърт от общинските градини са претъпкани. родители алармират за по 37 деца в подготвителни групи. Броят на децата би трябвало да бъде стеснен с новите правила за банкет в детските градини и яслите, с които се лимитира записването по болест.

Другите ограничения против експанзията са увеличение на заплащането на преподавателите, строителство на нови детски градини и разширение на съществуващи.

Пореден случай

Междувременно стана ясно, че учителката, която беше записана за вика и наскърбява деца в градина в Плевен, ще бъде отстранена от работа. За случая се разбра, откакто аудиозапис, изработен в детската градина, беше оповестен в обществените мрежи. Върви и инспекция на общината, а родители на деца от градината желаят вътрешно видео наблюдаване.

" Това държание не може да бъде целесъобразно по никакъв метод ", сподели някогашният министър на образованието Тодор Танев пред бТВ. Той разясни обаче, че от такива случаи не трябва да се прави резюме на цялата система. Според психолога Александра Петрова множеството учители сами желаят да минат в допълнение образование, тъй като не могат да се оправят с поверените им деца.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР