Поредният случай на тежко пострадал след каране на тротинетка отива

...
Поредният случай на тежко пострадал след каране на тротинетка отива
Коментари Харесай

Трябва ли водачите на тротинетки да преминават изпит?

Поредният случай на тежко потърпевш след каране на тротинетка отива в статистиката, която сочи, че единствено за половин година тежките произшествия с тротинетки у нас са 20. Най-много са те в София, Пловдив и Варна, оповестяват от Министерство на вътрешните работи.

Именно тя е мотив да се повдигне въпросът би трябвало ли каращите тротинетки да минават изпит за Закона за придвижване по пътищата. Подобни правила към този момент има в някои страни.

Отиваме в Сингапур с българин, който е живял там 8 години и е видял взрива на тротинетките.

" Рязко постановиха възбрана върху използването на тези електроскутери. Държавата се замисли до каква степен това е безвредно. И направи следното - забрани да се употребяват по улиците. Накарая се обезсмисли, аз подарих моя скутер ", споделя доцент Мартин Кърнолски.



Позволяват единствено на записаните електрически транспортни средства да слизат и на улицата.

" Трябва да имат номер. Тоест, разносвачите на пица, които употребяват електровелосипед, би трябвало да си го записват. И евентуално там идва и този тест ", споделя още доцент Кърнолски.

От предходната година тротинетка на улицата в Сингапур може да кара единствено този, който мине наложителен изпит, в който човек би трябвало да знае всички условия за легално шофиране. Връщаме се в България. Тук подобен тест няма. На процедура малолетни възпитаници без брошура пътуват наедно с колите по пътища, на които се кара с до 50 километра в час.



" Тоест можем да пуснем моя 16-годишен наследник или щерка на улицата, да мине един, да го отнесе, тъй като той не е видял светофара, не знае какво да прави, не знае кой е с преимущество ", уточни Мартин Кърнолски.

Българската асоциация за електромобилност е в час с всички условия в България. Питаме нейния ръководител:

Българска национална телевизия: От вас би ли пристигнала концепция за подобен сходен тест?

Владислав Стоицов, Българска асоциация за електромобилност: Разбира се, ние сигурно ще го предложим и на просветителното министерство, и на Министерство на вътрешните работи. Със сигурност обаче би трябвало да се работи освен върху подобен тест за ръководство на тротинетки или колела. То сигурно би трябвало да се включи в наложителната стратегия на МОН.



Снимки: Българска национална телевизия, pixabay.com

Така всеки - от водач до пешеходец да знае какво може и не може на пътя. Но би трябвало и друго, споделят от асоциацията. Освен за образованието на хората - страната да се погрижи и за пътищата, които към този момент са единствено съизвършител в неприятната статистика.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР