Поредният провал на усилията за постигане на търговско споразумение, което

...
Поредният провал на усилията за постигане на търговско споразумение, което
Коментари Харесай

Британски вестници: Борис Джонсън пак се върна с празни ръце от Брюксел

Поредният неуспех на напъните за реализиране на комерсиално съглашение, което да уреди връзките сред Европейски Съюз и Англия след окончателното излизане на Обединеното кралство от общността на 31 декември, е тематика номер 1 на английските вестници тази заран, предава Българска телеграфна агенция.

Техните пратеници в Брюксел следяха до късно след среднощ хода на оповестените като "решителни " диалози сред председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен  Урсула фон дер Лайен Урсула фон дер Лайен – немски доктор и политик (по татко Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е и английския министър председател Борис Джонсън  Борис Джонсън Борис Джонсън е английски политик - роден на 19 юни 1964 година в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е. "Остават обилни разлики (между двамата) след брюкселската вечеря ", написа още в заглавието си лондонският "Гардиън ". Като отбелязва, че 3-часовите пазарлъци, по думите на участниците в тях, са били "оживени и откровени ", вестникът показва и единственият съответен резултат - единодушието на двамата, че съглашение за Брекзит би трябвало да бъде реализирано до неделя, или няма въобще да има съглашение.

Цитират се и думите на Фон дер Лайен: "Всеки от нас схваща позицията на другия, и тези позиции остават мощно раздалечени. Преговорните екипи би трябвало неотложно да се срещнат и да се опитат да решат тези въпроси. Ще вземем решение (за ориста на преговорите) до края на уикенда. "

Според източници от Европейски Съюз, представени от "Гардиън ", въпреки разликите да са в действителност дълбоки, двете страни към момента имат вяра, че съглашение е допустимо. Джонсън споделил на председателката на Еврокомисията, че не може да одобри условия в един контракт, който би подчинил Англия на разпоредбите на Европейски Съюз. Според същите източници Брюксел има намерение "много скоро " да разгласи своите незабавни проекти при положение, че не се реализира съглашение, "за да могат самолетите да летят и да се защитят границите, в случай че договарянията се провалят окончателно ".

А съгласно почитан източник от Даунинг стрийт 10 "оставащите разлики сред двете страни в действителност са доста огромни и към момента е неразбираемо дали могат да бъдат преодолени ".

"Премиерът не желае да остави нито един неизследван път към вероятно съглашение ", споделил източникът от премиерската канцелария, представен от вестника.

А по-рано през вчерашния ден водачите на Европейски Съюз съобщили на своите парламенти, че договарянията са на ръба на неуспеха. Това удостоверил и ирландският министър председател Михол Мартин пред Народното събрание в Дъблин, прибавя "Гардиън ".

Още по-красноречиво е заглавието на електронния вестник "Индипендънт ": "Борис Джонсън  Борис Джонсън Борис Джонсън е английски политик - роден на 19 юни 1964 година в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е не съумя да изтръгне отстъпки за Брекзит след 3-часови диалози лице в лице в Брюксел ", и прибавя, че "премиерът се връща от диалозите си в централата на Европейски Съюз с празни ръце " макар очакванията, че е отишъл в Брюксел "да приготви почвата за компромис тъкмо преди днешната среща на върха на водачите на Европейски Съюз ".

"Индипендънт " прибавя и известието от чиновници на Европейски Съюз, че след неуспеха на снощната среща " даже се изключват всевъзможни полемики по отношение на Брекзит на днешния съмит на Евросъюза, тъй като водачите не желали да бъдат въвлечени в неправилен спор, а имали да вземат решение и други по-важни проблеми.

Вестникът напомня предизвестието, направено часове по-рано от немската канцлерка Ангела Меркел, разрешила си необикновена обществена интервенция в тематиката за Брекзит, като сподели, че тя не може да одобри предложенията на Борис Джонсън  Борис Джонсън Борис Джонсън е английски политик - роден на 19 юни 1964 година в Ню Йорк. Прадядо му по бащина линия е.

В постройката на Европейската комисия Джонсън и Фон дер Лайен се съгласиха единствено, че до неделя би трябвало да се вземе "твърдо решение " дали да бъде комплициран завършек на договарянията, акцентира "Индипендънт " и прибавя, че към този момент има напън от някои страни членки да се задействат изключителните проекти за понижаване на вредите от излизане на Лондон без съглашение от единния пазар.

Преговорите са към момента в задънена улица по безконечната тематика за риболовните права за корабите на Европейски Съюз, за степента, до която Лондон ще се преценява с нормите на Европейски Съюз след излизането от единния пазар, и за методите за надзор върху възможното съглашение. Меркел сподели пред депутатите в Бундестага през вчерашния ден, че Брюксел не би трябвало да смекчава позициите си по въпроса за бъдещите "правила на играта ", тъй като "в противоположен случай ще зародят нечестни условия за конкуренция, което ние не можем да желаеме от нашите компании ", показва вестникът.

Добавяйки, че "все още има късмет за съглашение ", Меркел предизвести: "Едно нещо е ясно: честните правила на вътрешния пазар (на ЕС) би трябвало да бъдат непокътнати. Ако английската страна сложи условия, които ние не можем да приемем, подготвени сме да поемем пътя на Брекзит без съглашение ", цитира "Индипендънт ".

Вестникът цитира и източник от Европейски Съюз, осведомен с мисленето на съдружниците на френския президент Еманюел Макрон в Брюксел по въпроса. Според тях Франция е измежду страните, които все по-настоятелно упорстват да се постави завършек на блъфирането на Лондон и да се одобри, че договорка няма да има, макар вероятните стопански вреди. В тази връзка се засилвали гласовете да се остави решаването на тези въпроси "със пресен взор " за следващата година. "Това би било по-добре, в сравнение с да бъдем блокирани с едно неприятно съглашение... и да се разправяме със ядосани риболовци за 20 или 30 години напред ", считали към този момент мнозина в Брюксел, съгласно "Индипендънт ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР