Поредният пакет от санкции на ЕС срещу Русия, с който

...
Поредният пакет от санкции на ЕС срещу Русия, с който
Коментари Харесай

За България - може, а за Сърбия - не: Белград се ядоса заради спрения руски петрол

Поредният пакет от наказания на Европейски Съюз против Русия, с който блокът вкарва петролно ембарго, се оказа проблематичен за Сърбия. Причината е, че според рестриктивните мерки вносът на съветски нефт за страната може да бъде неразрешен считано от началото на ноември. Същото обаче няма да важи за България и няколко други страни от Европейски Съюз, за които са планувани отстъпки от ембаргото. Европейски Съюз вкарва и се приготвя да вкара и таван на цените на съветския нефт, в сходство с договореностите сред страните от Г-7. От декември танкерите, регистрирани в Европейски Съюз, няма да могат да одобряват съветски нефт, в случай че той е продаден от Москва на трета страна на цена по-висока от прага, който ще бъде избран.

С влизането в действие на новите наказания от 1 ноември 2022 година Сърбия няма да може да получава нефт по Адриатическия водопровод, както правеше до момента. Първоначално проектопредложението за петролните наказания предвиждаше изключение за страните от Западните Балкани, които да бъдат освободени от ограничененията върху вноса на съветски недопечен нефт. Идеята беше да не бъде спиран преносът по тръбопроводите в Хърватия, които са основни за района, под изискване, че доставките ще останат в междинни равнища.

Изключение обаче не беше направено, а една от аргументите се крие в двойнствената политика, която Сърбия води във връзка с Брюксел и Кремъл. Балканската страна е една от дребното, които към момента не са наложили наказания против Русия поради нашествието ѝ в Украйна и настоятелно отхвърля да го направи, като в същото време поддържа близки връзки с Москва.

Съгласно пакета от наказания на Европейски Съюз, към страната няма да тече петрол от Хърватия и тя ще би трябвало да търси други способи за доставка. По-голямата част от суровия нефт, който Сърбия внася, идва по тръбопровода на хърватския държавен оператор JANAF. Горивото се транспортира за пречистване в завода " Naftna Industrija Srbije " (NIS), 56,15 % от който принадлежи на сдружение от групата на " Газпром ".

През 2008 година Сърбия продаде 51% от NIS на съветския енергиен колос на цена от 400 млн. евро, дружно с обещаната инвестиция от 550 млн. евро.

След като текстът за глобите беше публично оповестен, стана ясно, че България e една от страните, които ще получат краткотрайна отстъпка от възбраната за импорт на съветски недопечен нефт по море. А един от моторите на петролните наказания бе Хърватия.

Това обаче не се хареса на някои сръбски държавници. Министърът на вътрешните работи Александър Вулин упрекна Европейски Съюз и Хърватия за създалата се обстановка.

" По самодейност на комплексирана Хърватия, на Сърбия е неразрешено да внася съветски нефт по Адриатическия водопровод, а на България - не ", цитира Вулин пресслужбата на вътрешното министерство.

Той упорства за пояснение за какво за съветската българска рафинерия ( " Лукойл Нефтохим " - б.р.) има съображение за освобождение от наказания, а съветската сръбска компания не. Проправителствени медии в Сърбия също пишат, че Европейски Съюз се държи лицемерно и показва " двойни стандарти " по проблема.

Премиерът на страната Ана Бърнабич също осъди резултата от наказателната процедура против Русия и посочи, че поради влизащото в действие петролно ембарго горивото в страната ще бъде с 20% по-скъпо. Според нея Хърватия е тази, която категорично е поискала Белград да не бъде включен в изключението от глобите и в този момент " се хвали с това ". По думите ѝ Загреб е показал " акт на неприязън " към съседката си.

" Ще изчакаме завръщането на президента, както и изказването му в събота и въз основа на това ще би трябвало да вземем някои стратегически решения и да създадем стратегически промени ", добавя още тя.

Александър Вучич сега е в чешката столица Прага, където ще взе участие в срещата на върха, на която ще се беседва за самодейността за определяне на Европейска политическа общественост като нов платформа за разговор сред съществуващите членки на Европейския съюз и страните, които се стремят към присъединение.

Министърът на енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович обаче умаловажи резултата на глобите и уточни, че държавната енергийна компания NIS към този момент е готова да внася горивото от други страни. Тя изясни, че през предходните месеци е имало диверсификация на вноса.

" Ние въобще не разчитахме на съветски нефт и от първия миг разчитахме да нямаме съветски нефт от 1 ноември " добави Михайлович.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР