Поредният опит за разтоварване на кораба Vera Su и подготовка

...
Поредният опит за разтоварване на кораба Vera Su и подготовка
Коментари Харесай

Започна пореден опит за разтоварване на кораба Vera Su

Поредният опит за разтоварване на кораба Vera Su и подготовка за освобождението му от скалите край местността " Яйлата ", в които заседна на 20 септември т.г. стартира в ранните следобедни часове през днешния ден.

Според министъра на превоза Христо Алексиев словията в региона, където се намира корабът, са доста тежки и това е затруднявало избавителните интервенции досега. " Корабът безусловно се е забил в скалите, обкръжен е от тях и влизането в него е доста комплицирано, сподели Алексиев пред Би Ти Ви. Ние направихме проект с потреблението на цялата налична техника в района и частния бизнес за акцията. В момента времето е относително умерено и предпочитано ще се опитаме да разтоварим кораба ".

Министърът на превоза е съобщил също, че сега се източва водата от хамбарите и машинното поделение на кораба, от него е извадено всичко, което би представлявало заплаха за околната среда и той е укрепен в допълнение. За да стартира същинската интервенция по разтоварването до Vera Su е доставена платформа с външна хидравлика, с която плавателният съд би трябвало да бъде " възроден ".

Според проектите за разтоварване на кораба, формирани досега, интервенцията би трябвало да завърши най-късно до петък. Все още твърдата и суха част от карбамида, с който са цялостни трюмовете му, ще бъдат изгребани и превозени по море до Пристанище Варна, от където ще бъде претрупан на покрити вагони. Втечнената част от товара ще бъде разтоварена на трите надувни баржи, които преди дни бяха доставени от Италия, а от тях на профилирания транспортен съд " Екогалакси ".

" Ако има различен прозорец, корабът ще бъде изваден от мястото на което е, само че приоритет е човешкият живот и безумни дейности, или прекомерно рисковани интервенции няма да се правят, с цел да угодим на не знам кого ", сподели още пред Би Ти Ви Христо Алексиев.
Служебният министър на превоза е съобщил също, че профилираните салвидж компании от Холандия, към които кабинетът се обърна за подпомагане, както и тези, ангажирани от притежателя на кораба, са изразили изрично мнение, че при атмосферни условия като тези от последните дни сходна интервенция е невъзможна.

Днес в 16.00 часа изтече срокът, който е бил даден на корабособственика на Vera Su, с цел да предприеме дейности по обезопасяването, разтоварването и извличането му от мястото, на което е затънал. При състояние, че токива дейности не са подхванати, съгласно интернационалните спогодби, по които България е страна, плавателният съд би трябвало да притежател на страната, е споделил още Христо Алексиев.

По рано през днешния ден от Пресцентъра на Министерството на околната среда и водите оповестиха, че в Изпълнителната организация по околна среда е направено Техническо задание за разбор и оценка на въздействието върху акваторията на Черно море в региона на Защитена околност " Яйлата " в резултат на случая с кораба Vera Su.

Целта е да се дефинира степента на влияние върху морската среда и нейните жители, както и да бъдат разпознати възможни екологични опасности.

Служебният министър на околната среда и водите Асен Личев е изпрати заданието до изпълнителния шеф на ИА " Морска администрация ", с цел да бъде предоставено за осъществяване на Института по океанология към Българска академия на науките, който се намира във Варна. Там ще би трябвало да бъдат направени изводите, има ли и вероятно каква е степента на увреждане на типове и естествени местообитания, предмет на запазване, както и на типове със стопанско значение в морската среда. От института ще би трябвало да преценяват също нанесени ли са екологични вреди и доста негативно влияние върху запазването на предпазената околност Яйлата.

" В знак на добросъседско отношение и предварителна защита на вероятен риск, министър Асен Личев изпрати и писма до министрите на околната среда на Румъния и Република Турция, предоставяйки информация за настоящата обстановка със заседналия наоколо до Камен бряг (Яйлата) транспортен съд " Вера Су " ", написа още в известието на Министерство на околната среда и водите.

Междувременно обаче, във връзка на почналата интервенция по изпомпването на водата от машинното поделение на Vera Su, министърът на превоза Христо Алексиев разгласи пред публицисти, че замърсяване на морето в резултат на повредата с кораба няма. " Призовавам тематиката да не се преекспонира. България няма потребност сама да си основава екокатастрофа ", сподели още Алексиев.

Vera Su заседна край брега на Яйлата на 20 септември. Той плава под панамски байрак и транспортира карбамид за девненската компания " Агрополихим ", която го употребява като съставна част за произвеждане на изкуствени торове. На 6 октомври по искане на капитана на кораба Хайдер Ергюн, той бе изоставен от екипажа си. Днес Варненският апелативен съд реши той и вторият асистент - капитан Кемал Айхан да останат за непрекъснато в ареста.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР