Поредната вълна на пандемията показа, че децата също могат да

...
Поредната вълна на пандемията показа, че децата също могат да
Коментари Харесай

Педиатър: Имуностимулаторите нанасят повече вреди, отколкото ползи на детския организъм |

Поредната вълна на пандемията сподели, че децата също могат да бъдат съществено наранени от ковид. Близо 300 деца се заразяват с COVID-19 на ден съгласно данните на осведомителния портал. Това слага още веднъж въпроса за устойчивостта на имунитета при най-малките. Как се развиват и укрепват защитните сили на детския организъм изяснява доктор Венета Миленова, специалист по педиатрия и специализант по клинична имунология в УМБАЛ „ Александровска “.

Имат ли имунитет новородените?


Първоначално бебетата се раждат с недоразвита имунна система, която последователно стартира да съзрява при срещата им с разнообразни фактори от околната среда - инфекциозни, химични, физични и други Те са предпазени в първите няколко месеца от минали през плацентата антитела от майката, против инфекции, към които тя е построила имунитет. Подобни антитела се съдържат и в кърмата, заради което се предлага извънредно кърмене най-малко до 6-месечна възраст.

Как да го укрепим?

Ранното започване на закалителни процедури укрепва организма откъм физичните фактори на средата. Спортът е наложителен за по-големите.

Здравословното и пълноценно хранене  набавя по натурален метод всички нужни за подрастващия организъм хранителни субстанции, витамини и микроелементи.

Достатъчно нескончаем и първокласен сън е другото изискване за образуване на резистентен имунитет.

Къде бъркат родителите?

Един от най-разпространените легенди е, че приемът на хранителни добавки и витамини при децата може да обезпечи здрава имунна система. Истината е, че всички тези препарати са химично модифицирани вещества и безразборното им използване върху нежната и разрастваща се детска имунна система оказва повече вреди , в сравнение с изгоди.

При деца, посещаващи детски колективи, които постоянно боледуват, е добре да се посочи характерът на инфекциите – вирусни или бактериални, преди да се пристъпи към използване на подобен вид препарат. При злояди и постоянно боледуващи деца може да се включат в допълнение витамини.

Имуномодулатори и имуностимулатори е редно да бъдат назначавани единствено при показания и след извършени имунологични проучвания.

Какво още може да ускори имунната система?

През есенно-зимния интервал закалителните процедури са в по-ограничен размер и палитрата от сезонни плодове и зеленчуци е по-оскъдна, заради което е добре да се приема профилактично витамин Д, омега 3 МК, фолиева киселина, при положение, че има регистриран лабораторно недостиг .

Качествената отмора и сън, както и избягването от напрежението на всекидневието най-малко през уикендите, е значимо изискване за поддържане на здрав физически и душевен организъм и респ. здрава имунна система.

Какво би трябвало да се заобикаля на всяка цена?

- пасивно тютюнопушене в детска възраст;

- прекомерна приложимост на екранни устройства (мобилни телефони, таблети, преносими компютри, настолни компютри, телевизори), за които е потвърдено, че оказват отрицателни резултати върху детския мозък, върху зрителния и слухов анализатор, повреждат душeвността, като водят до фалшив сън и нараснали равнища на стрес, нервност и поведенчески аномалии;

- неглижиране на признаци или недоизлекуване на инфекциите и бързо връщане на детето колектива;

- прибързана и безразборна приложимост на имуностимулатори за сметка на по-трудно изпълнимото придържане към рационално и здравословно хранене.

Заседналият метод на живот и неналичието на задоволително двигателна интензивност са предпоставки за намаляване на имунитета при децата.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР