Поредната смешна политическа атака. Така главният прокурор Иван Гешев определи

...
Поредната смешна политическа атака. Така главният прокурор Иван Гешев определи
Коментари Харесай

Не знам кой политически гений измисли тази схема, мислейки, че ще скара съдебната власт с БАН: Гешев

Поредната смешна политическа офанзива. Така основният прокурор Иван Гешев дефинира предлагането за понижаване на бюджета за правосъдната власт.

Вчера стана ясно, че депутати оферират да се вземат 20 милиона лв. от бюджета на прокуратурата, с цел да се дадат на Българска академия на науките. Това провокира острите мнения на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет.

„ Основателни са опасенията, които изразихме пред представители на Екологичен потенциал, че са налице съществени проблеми с върховенството на закона, че се случват от ден на ден случаи на нарушение на закона от Министерство на вътрешните работи. Налице е полицейски произвол и други проблеми, които с бърза скорост ни връщат към равнища на престъпност от преди приемането ни в Европейски Съюз.

„ Не е орязан бюджетът на прокуратурата. Става въпрос за план за предложение за изменение на закона за държавния бюджет. Не става въпрос за бюджета на прокуратурата, а на правосъдната власт. Бюджетът на правосъдната власт е бюджетът на Висш съдебен съвет, прокуратурата е вторичен разпоредник с бюджетни средства”, изясни Гешев.

Той е изпратил до ръководителя на Народното събрание Никола Минчев и до ръководителя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо. В него Гешев показва негативно мнение по отношение на предложенията за понижаване на бюджета на прокуратурата.

„ Не знам кой политически талант измисли тази скица, мислейки, че ще скара правосъдната власт с Българска академия на науките. При избирането ми за основен прокурор бях подсилен от едни велики българи - учени от БАН”, разяснява още Гешев.

Ето и цялото писмо:

"Главният прокурор Иван Гешев изпрати до ръководителя на 47-ото Народно заседание Никола Минчев и до ръководителя на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански писмо, в което се показва негативно мнение по отношение на направено предложение за изменение на плана за държавен бюджет на Република България за 2022 година, след неговото приемане на първо четене от Народното събрание.

Едва на 15.02.2022 година прокуратурата е известена, че се предлага доста понижаване на бюджета на правосъдната власт.

В писмото се показва, че с намаляването на бюджетните средства за Прокуратура на Република България ще бъде нарушена конституционно обезпечената финансова самостоятелност на правосъдната власт, което неизбежно ще докара до засягане на правилото за разделяне на управляващите и върховенството на закона.

Предвидената смяна - понижаване на бюджета на Прокуратура на Република България с още 20 млн. лева от препоръчаното от Министерски съвет, т.е. с още 5,6%, по никакъв метод не е подбудена от съображения, свързани с активността на прокуратурата и слага в риск реализирането на активността й.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР