Поредната показна акция с белезници и сирени разчовърка за малко

...
Поредната показна акция с белезници и сирени разчовърка за малко
Коментари Харесай

Дай 5 на ДАИ. Епизод 3

Поредната показна акция с белезници и сирени разчовърка за малко системата на ДАИ. Този път действието се разви в Благоевград, а пред очите на жителите бяха задържани 10 чиновници на автомобилната ревизия. Били ОПГ, тъй като взимали такса " успокоение " от превозвачите по цена - от 300 до 600 евро. Горките. Толкова опасности за има-няма една заплата. А помните ли какъв брой по-високо в житейските си цели бе стигнал преди време скандалният шеф на същата работа Цветелин Цветанов. Онзи с съумелия тъст, в чийто дрешник откриха 500 000 лв. в брой. Да знаете инцидентно какво се случи с въпросния върховен държавен чиновник? Нищо, естествено. Както няма да се случи нищо и с дребните риби.  

Единственото, което ни остана от историята с Цветелин, е, че ние, жителите, към този момент не се чудим по какъв начин родният служител с 1000 лв. заплата кара кола за 100 бона, живее в мезонет в центъра на София, почива на Карибите и съумява да изучи децата в Кеймбридж. 

Тук за произхода на парите постоянно си има пояснения - един е случил на тъща, различен - на родители, трети - на работа. И номерът очевидно постоянно минава, тъй като до момента не сме чули настоящата към този момент 3 петилетки специфична комисия за лишаване на имущество, добито от противозаконна активност, да е взела нещо от някой върховен служител или политик. Не имаме вяра да го направи и новият огромен антикорупционен орган. 

В ДАИ, както и в други държавни ведомства от дълго време мирише неприятно, само че проверяващите у нас очевидно имат проблеми с обонянието. И не надушват нерегламентираните парични потоци, които се движат години наред по едни и същи канали. 

Ако желаят жокер, ще им го дадем, като публикуваме още един път част от текст, писан през юни 2015 година, когато чиновник на ДАИ беше сниман по какъв начин си желае подкуп от турски камионджия на пътя:   

Държавната автомобилна ревизия е една от многото служби на родния административен хоризонт, които светят с отразената светлина на политиците.  Там обаче не е като в дузината министерства или организациите, които разпределят огромните пари.  

В ДАИ на работа се подреждат по-далечни родственици и съпартийците с по-малък стаж.  Смята се, че белите, които прави въпросната ревизия, не са огромни. А парсата не си коства и по тази причина кадруването се прави в по-забутаните коридори на властта. 

Така е, само че не напълно. Преди време за ДАИ станаха известни забавни неща, които внезапно издигнаха имиджа на специалността в скалата по ползи на партийните службогонци. Тираджия от Измир снима познавач от автомобилната ревизия, който в прав текст си изиска 100 евро за „ добър ден “.   

На урожая в сурвакито могат да завидят даже известните със своята деятелност родни митничари. Да не приказваме за елементарните рушветчии от КАТ, общинската или държавната администрация. Рекетът на пътя обаче е най-малката спекулация в ДАИ. 

От зората на демокрацията е известно, че въпросната ревизия, а не КАТ, върти бизнеса с шофьорските курсове. В резултат по пътищата на родината с мръсна газ си дават среща всички луди от Баткун до Карлуково. А убитите в произшествия у нас всяка година надвишават броя на жертвите от най-тежките военни спорове на Близкия изток. 

Отдавна се чудя по какъв начин братята роми, които едвам сричат читанката за първи клас, съумяват да научат правилника за придвижване по пътищата и усвояват правилото " дясностоящият е с преимущество "! 

В ДАИ обаче очевидно работят същински факири. Те вършат за ограмотяването на нацията това, което цяла плеяда просветни министри не съумяха. Успехът на изпитите в шофьорския курс си има цена. Офертата постоянно включва цялостен пакет услуги, в който влиза и обезпечаването на наложителната тапия за главно обучение за най-закъсалите. Дай пет (стотин лева) на ДАИ и си трай. Книжката ти е вързана в забрадка. 

За хубавите схеми във въпросната ревизия обаче се знаят и по-дебели работи. За тях малките екрани към момента не приказват. Преди 5 години прочут предприемач от Първомай достави милиони кубици неподвижен материал за строителството на високоскоростната жп линия от Пловдив до Димитровград. 

Журналистическо следствие потвърди, че трошлякът е придобит от противозаконна кариера. Доставките бяха заведени в счетоводните книги на изпълнителя „ Терна “, само че никой не си направи труда да ревизира качеството и произхода на въпросните материали. 

В резултат надлезите и мостовете се пропукаха броени месеци след пуска на оборудванията, а от Брюксел към този момент питат по какъв начин са изхарчени милионите на европейските данъкоплатци.   

От родната прокуратура обаче не се интересуват от въпроса. Ако попитат, ще схванат - в ДАИ знаят всичко за тази история. Защото грамадата с камъни не се е пренесла с вълшебно чердже от въпросната противозаконна кариера до трасето на жп линията. 

Станало е с хиляди курсове на претрупаните камиони. Нито един от тях обаче не е спрян за инспекция, което демонстрира, че някой е дал авансово пет (или няколко по пет хиляди лева) на ДАИ.  

Месеци след публикуването на въпросното следствие шефът на ДАИ в Пловдив, който евентуално е бил наясно по какъв начин работи схемата в Първомай, бе повдигнат до зам.-директор на инспекцията в столичната централа. 

Неведоми са пътищата на кадруването по български и издигането на звездите по родния властови хоризонт. Във времената, в които живеем, свикнахме да поверяваме съдбините си на най-кресливите и гъвкави свои сънародници. А след това се чудим за какво триумфът постоянно каца на рамото на най-празноглавите измежду нас. 

Ако сте младеж с упоритост за работа в държавната администрация, не подминавайте с неуважение опциите в ДАИ. Четете обявите за работа и не забравяйте: паролата за триумфа е „ дай пет (хиляди лева) на шефа на ДАИ “!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР