Поредната ключова администрация остана без титулярния си ръководител още в

...
Поредната ключова администрация остана без титулярния си ръководител още в
Коментари Харесай

Метлата на служебния кабинет стигна и до АПИ

Поредната основна администрация остана без титулярния си началник още в първите 10 дни от мандата на служебния кабинет.

Този път си отива Тодор Василев - шефът на Агенция " Пътна инфраструктура ", който е заменен с решение на служебния министър на районното развиване Иван Шишков.

Шишков загатна, че се готвят смени на върха на АПИ още преди два дни, когато уволни и шефа на Националния строителен надзор.

Василев беше назначен отпред на АПИ в края на 2021 година от тогавашния вицепремиер Гроздан Караджов (ИТН). Бившият народен представител от Има Такъв Народ, който в края на 47 Народно заседание се отдели от групата, Георги Георгиев твърдеше, че шефът на АПИ е " част от кръга " Делта хил ", управителен от някогашния общински консултант на ГЕРБ Орлин Алексиев. Георгиев твърдеше, че през срещи в едноименния комплекс се уреждат покупко-продажби със строителните компании.

Сега мястото му се заема от Иво Иванов - индивида, който пое Националното тол ръководство по време на остарялото служебно държавно управление.

Според формалната му биография Иванов е приключил Висшето транспортно учебно заведение „ Тодор Каблешков " и „ Международни връзки “ в Нов български университет, като е специализирал е в Оксфорд. Освен това е работил е в екипа на националния омбудсман, а по-късно е бил шеф „ Комуникация и информация “ в АПИ.

От управителния съвет на организацията излиза и Асен Ненчев, като на негово място влиза Теодора Василева - правист с тапия от Пловдивския университет, която до момента е работила в авдокатското сдружение " Йовчев, Чочеви и сътрудници ".

Уволненията в АПИ се случиха ден откакто организацията за повторно пусна спрените публични поръчки за настоящ ремонт и поддръжка на пътната мрежа. Провалът на първата процедура, спряна от Комисия за защита на конкуренцията, беше и формалната причина на Иван Шишков да изиска отговорност от управлението.

Предложените контракти са за обща стойност 2,4 милиарда лева и ще са за тригодишен период.

Скандалите към досегашните поръчки за настоящ ремонт бяха една от аргументите за прекъсването на всички заплащания към пътните компании, защото се оказа, че на част от тях са възлагани съществени поправки на пътища през олекотени процедури, при които строителят не се ангажира с гаранции за качество.

В новите условия, които " Дневник " цитира, е заложено условие за насъбран величествен опит в осъществяването на зимно поддържане или настоящи поправки през последните години, което залага висок предел пред вероятните претенденти в процедурата.

Георги Георгиев (екс-ИТН) твърдеше, че покупко-продажбите в " Делта хил " са уреждани точно по отношение на новите 3-годишни контракти за настоящ ремонт.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР