Поредната дискусионна тема, касаеща правилната експлоатация на автомобилите: Да се

...
Поредната дискусионна тема, касаеща правилната експлоатация на автомобилите: Да се
Коментари Харесай

Опитни шофьори: Не мийте никога двигателя на колата, чистете го по специален начин

Поредната дискусионна тематика, касаеща вярната употреба на колите: Да се мие ли или не моторът на кола та? Много опитни водачи и автомобилни експерти считат, че това не е належащо, а дори и в някои случаи нездравословно. Също толкова експерти са на противоположното мнение.

Но най-правилно е да обобщим: Както мощното замърсяване, по този начин и неправилното измиване са еднообразно рискови за мотора. Нека забележим, посочени в публикация на на профилирания уебсайт zr.ru, всички плюсове и минуси по въпроса.

Каква е заплахата от измиване на мотора

Често в автомивките можете да видите реклами: " Не подсигуряваме стартирането на мотора след измиване. " Обяснението за това е просто. Съвременната кола има доста електроника под капака. Поради това измиването на мотора с вода под високо налягане би трябвало да се прави доста деликатно. Известно е, че водата е добър електрически проводник и елементарно може да аргументи късо съединяване. Премахването на следствията може да ни коства много пари.

В колите от предишния век казусът с измиването на мотора беше решаван по-просто: беше задоволително да увиете разпределителя (делкото) с найлонов плик. Но никой полиетилен няма да отбрани съвременен автомобил. Затова доста водачи въобще не мият мотора. Така им е по-спокойно.

Има и други рискове от измиване на мотора. По конекторите ще се образува наслойка, в случай че попаднат вода и химикали. Окабеляването се окислява на местата за свързване. С течение на времето проводникът може да изгние, контактът може да изчезне, може да възникне късо съединяване. Всички реагенти корозират маслото и мазута, а окабеляването, изолацията и пластмасите всъщност са направени от нефт.

 Снимка 573743

Лош ли е мръсния двигател?

Да. Не единствено водата и миещите препарати, само че и мощното замърсяване съставлява заплаха за моторите с вътрешно горене.

Дебел пласт от насъбрана нечистотия понижава топлопроводимостта на частите на мотора, което способства за неговото прегряване.

Поради замърсяването контактната разяждане настава по-бързо и прецизната работа на системата за запалване се нарушава. Освен това, заради мощно замърсяване, разходът на гориво може да се усили, мощността ще намалее и моторът ще стартира да работи несигурно.

Още по-голяма заплаха крие мръсотията, съдържаща реагенти за пътища през зимата. Такава примес бързо корозира изолацията на електрическите кабели, което може да докара до пожар.

Плътният пласт нечистотия няма да разреши навременно да се видят местата на допустимо приключване на механически течности. Голяма загуба на масло или спирачна течност може да аргументи акцидент.

С една дума, моторът все пак трябва да се измие, само че би трябвало да се направи вярно.

Безопасна процедура за измиване на мотора е обвързвана с благоприятни условия за херметизация и предотвратяване на елементи, които не са предпазени от вода. В края на процедурата за разчистване експертите несъмнено би трябвало да се уверят, че моторът работи.

Има два съществени метода за измиване на мотора. Първият - благодарение на специфични химикали, ниско налягане на водата и следващо изцяло сушене, вторият - с гореща пара благодарение на особено съоръжение. И двата метода са еднообразно ефикасни и безвредни, в случай че измиването се прави от висококвалифицирани експерти.

Как сам да почистите вярно мотора

За да извършите това, имате потребност от прахосмукачка и парцали. Следващите стъпки ще бъдат:
С прахосмукачка отстраняваме прахуляк, пух от топола и остатъците от сухи листа от двигателното поделение. Капакът на мотора и кутията с предпазители могат да се смъкват и да се измият с вода и шампоан. Под рамената на чистачките на предното стъкло свалете облицовката. Ще се отвори достъп до ниша, където се натрупват гнили листа и пух от топола. Те би трябвало да бъдат отстранени и повърхностите да се избърсват с парцал, навлажнен с антибактериален сътрудник. Хлорхексидинът, употребен за разчистване на климатици, е много подобаващ. Почистването на налични повърхности на кабели и маркучи, мотор и каросерия също се прави с парцали. За битка с по-силното замърсяване може да се напръска почистващ препарат вид WD-40 върху парцалите. Още по-добре, използвайте препаратите за изсъхнало разчистване на купето.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР